Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

SVT kunde förstås spolat Erik & Lotta

SVT:s julvärdar var inte bara inspelade i förväg.

Inslagen kändes som repriser.

Hur många gånger ska Erik Haag & Lotta Lundgren äta gammalt bröd i tv? 

En bondestuga i mitten av 1800-talet. Julhögen kallades maträtten med gammalt bröd och äpple på topp. Men först julbadet.

Lille Erik fick sitta i en balja och hålla i julhögen. Man var glad när Lotta äntligen tände ljuset, så det blev slut på sketchen. Sedan kom "Kallie" Anka, som Erik uttalar det.

Fem i Kalle, de där minuterna före ett av årets mest sedda program, har blivit en svensk jultradition, skapad av SVT och dess tittare. 

Tidigare år har julvärden suttit  i julstudion och pratat med tittarna i direktsändning, Kanske skapat stämning och gemenskap.

 

LÄS MER: Weise sjuk – sitter ensam på julafton

 

Men i år satt julvärdarna hemma och glodde på sig själva. Det har retat upp en del tittare och gjort Arne Weise rasande.

Betyder det så mycket? Det gör egentligen inga enstaka jultraditioner. En del struntar i granen, andra äter inte skinka.

Men inget förenar så många samtidigt, som julaftonens Kalle Anka, trots att den är konstigast av alla jultraditioner. 

"SVT kunde ha valt någon annan"

Efter Disney-paketet hade Erik & Lotta förflyttat sig till 1907 och till en stadsvåning, inspirerad av Ingmar Bergman-filmen "Fanny och Alexander".  

Och så fortsatte kvällen med att de hoppade fram och åter mellan land och stad, stuga och finvåning, dopp i grytan och lutfisk. Och inte blev det roligare.

SVT har hävdat att man måste spela in julvärdarna i förväg därför att det inte gick att sända olika historiska julbord direkt. När man sett de två studioscenerna, så kan man avfärda den ursäkten som struntprat.

 

LÄS MER: Sprickan efter SVT:s beslut om Erik och Lotta 

 

Om nu Erik & Lotta inte ville fira jul i tv-huset, så kunde SVT valt någon annan.  Det var väl inte nödvändigt med ännu ett varv med dessa söndertjatade mathistorielektionerna.

Man kan också ifrågasätta hur de krupit runt SVT:s regler. 

Erik & Lotta har gjort julbordsshow av samma typ och hon har varit ansikte för en stor matkedjas reklamkampanj i TV4.

Jag vet att de noga räknat dagar före och efter reklamuppdrag för att hamna rätt i SVT:s regelbok, men visst känns det ändå tveksamt.