Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

SVT borde handskas varsamt med profilerna

Kalle Moraeus kunde gott fått göra en säsong till.

Han har verkligen satt sin speciella prägel på den musikaliska tv-leken.

SVT ska handskas varsamt med sina folkliga profiler.

"Så ska det låta" har rullat i över 20 år och har ett stadigt grepp om tittarna. Även när tv-leken flyttade från fredag till söndag hängde publiken med och i söndags tittade till exempel 1,4 miljoner. Inte illa.

Hemligheten är förstås att "Så ska det låta" sakta har förnyats. Nya moment, nya pianister, nya programledare. Efter Peter Settman, en driven programledare, var Kalle Moraeus något helt nytt.

Kalle är musikant, har haft fiolen under hakan i känsliga melodier och dragit några riff på elgitarren om det handlat om rocklåtar. Det är tillfört mycket.

Dessutom har han haft sin godmodiga humor och sitt kluckande skratt. Och för artisterna har det varit en utmaning att försöka få Kalle att dansa – något som han säger står i antällningskontraktet att han inte behöver.

SVT har hämtat programledare från Barnkanalen och engagerat figurer från Youtube. Allt i jakten på yngre tittare.

Då är det viktigt att SVT också tänker på den mogna publiken, som är den klart största tittargruppen. Och även ser till att valet inte blir alltför Stockholm-centrerat.

Kalle Moraeus är en bra representant både för medelåldern och landsorten.

Kalle gråter inte, Kalle säger att han inte är bitter, men Kalle slutar inte frivilligt i "så ska det låta". Jag tycker han kunde fått en femte säsong.

Samtidigt har jag absolut inget emot efterträdaren Sarah Dawn Finer, som blir första kvinna på jobbet och en av få kvinnor som leder bred helgunderhållning.

Men Sarah Dawn Finer ska inte ha någon sorts kvoteringsstämpel på sig. Hon är kompetent, hon är musikaliskt mångsidig och hon var en av programledarna redan i Melodifestivalen 2012.

Men jag minns "Inför Eurovision" 2015, då hon ledde fyra program med en panel som bedömda låtarna. Sarah Dawn Finer visade kunskap, hade auktoritet, publikkontakt och full kontroll.

Jag var imponerad och tyckte då att SVT borde använda Sarah Dawn Finer i andra sammanhang. Jag tror det varit på gång sedan dess.