Anders Björkman

Svensson mindes med bitterhet hatet

Publicerad

Fotbollsspelaren Therese Sjögran valde armborst i nattduellen – och sköt bort sig.

Fotbollsspelaren Anders Svensson mindes med bitterhet hat och hån i VM 2006.

Många snygga mål i Anders Svenssons karriärfilm. Men där fanns också VM 2006, där tidningarna tyckte Svensson skulle ersättas av Kim Källström. Supportrar hängde på, det trycktes upp lappar med "In med Kim" och allt utvecklades till en obehaglig hatkampanj mot Svensson.

– Jag tänkte sluta i landslaget, berättar han i veckans avsnitt och det märks att taggen sitter kvar.

Jämten Richard Richardsson har börjat släppa loss snacket, vilket ytterligare förstärker intrycket av att grupp 2 är mer underhållande.

Inför fruktade grenen "Elkontroll", där minsta brist i koncentration ger 10 000 volt, sa snowboardstjärnan Richardsson lugnt:

– Kostängsel har man väl känt.

Sedan visade han upp den skarpaste koncentrationen och den stadigaste handen. Inte enda stöt medan de andra sprattlade och hojtade.

"Korken" var ur tv-synpunkt en korkad gren. Stå bakom en skärm och plocka vinkorkar ur en skål blir inte precis action-tv.

"Citrussprinten" kändes också konstruerad, men var ändå en löprunda. På vägen skulle de räkna utplacerade apelsiner, citroner och limefrukter. Fel slutsumma innebar nytt varv.

Jonas Björkman fick göra sin berömda segergest, brysselsteget, för han var den ende som räknade rätt direkt. Therese Sjögran vet nog fortfarande inte hur många citroner det var.

Helen Alfredsson hamnade i nattduell, utmanade Sjögran, som valde armborstskytte, den nya grenen som inte prövats tidigare.

Alfredsson koncentrerade sig som inför en golfputt och satte sina skott i andra ringen på tavlan. Sjögran var inte i närheten.

En variant till de klassiska ljusstavarna i nattduellen är välkommet, men armborst var inte mer dramatiskt än att kasta pil.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag