Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Sven Melander behandlades för cancer – men känns mest vital av alla

Sven Melander är huvudperson i lördagens "Stjärnorna på slottet".

Sven Melander hade just genomgått cancerbehandling när "Stjärnorna på slottet" spelades in.

Men i första avsnittet känns Melander vitalast av alla.

Man måste ha ett förflutet om man ska vara huvudperson i "Stjärnorna på slottet". Det kan vara roligt, det kan vara sorgligt, men det måste finnas något där.

Sven Melander kan verkligen berätta och det blir en riktigt underhållande timma, många skratt, även när det är allvarligt. Han har varit med i så många sammanhang.

Hans komiska figurer lever fortfarande kvar: trollet Rulle, Steve med Lloyden, Berra i "Sällskapsresan", Werner och Werner. Klippen som spelas upp blir igenkännande leenden. Mest garvar jag åt "Rumba-rutan".

Där talar också Melander om hur mycket han saknar Åke Cato, som gick bort 2016. "En ynnest att få jobba med honom", säger Melander och blir ett ögonblick rörd.

Annars har han en godmodig självdistans till barndom, skoltid, uppväxt – även i det tråkiga ser han det komiska. Först när han blev journalist kände han sig hemma.

Jag minns honom på Aftonbladet, rolig och påhittig konkurrent. Jag minns honom också från krogen, där det hördes om Melander fanns i lokalen. Senare i livet drack han för mycket, var "nere på platser där man inte vill vara", tog sig upp igen. Även här ser han vissa situationer som sketcher.

Försvarade Zara Larsson: "Vilket jävla liv"

Efter enorma framgångar med "Nöjesmaskinen" och "Nöjesmassakern" blev han nöjeschefen. Det gillade han inte, men övertalades av SVT att stanna. Det borde han inte gjort, säger han i dag. 

Jag minns honom som solidarisk med SVT eftersom vi hade några kontroverser över vad jag skrivit och han var sur. Men sedan, när han var ur den rollen, var han den glatt morsande Sven när vi sågs på premiärer. 

Den karriären, som översättare, regissör, skådespelare, blir kortklippt eftersom hans senaste figur måste med: videogubben Melander. Han som i sociala medier stöttade Zara Larsson, då 18. "Vilket  jävla liv det blev".

Vid kaffet efter middagen ser "stjärnorna" lite trötta ut. Men den tröttaste, Melander efter tuff cancerbehandling, verkar fortfarande pigg. Han talar till och med om döden med distans.

– Att dö kan inte vara så fel, så många som gjort det.