Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Svag och seg premiär – känns som en repris

Deltagarna i Mästarnas mästare
Foto: SVEN LINDWALL

”Mästarnas mästare” har rullat i elva år. Det märks.

Inte bara på att Micke Leijnegard blivit lätt gråsprängd i skägget.

Premiären av tolfte säsongen känns som en repris.

Micke Leijnegard inleder med halvpoetiska formuleringar om grekiska gudar. Grupp 1 anländer till Grekland, ”överraskas” med tävling direkt. De tittar på sina rum, tittar på poolen, tittar på utsikten. Allt enligt mallen. 

Värst är alla ”vykort” – som om det vore något speciellt att solen går upp och solen går ner även i Grekland. Och eftersom fotografen har en drönare får man numera se poolen uppifrån.

Påfrestande utfyllnad i en svag och seg premiär med två huvudpersoner.

Susanna Kallur, häcklöparen, är populäraste idrottstjärnan i grupp 1. Hon är också bäst på att uttrycka sig och förekommer i flest pratbubblor. 

Alla andra brukar tala om tävlingsdjävulen, men Kallur beskriver vad som händer på startlinjen även i denna enkla tv-lek:  ”Som man är tio år yngre och tävlar i sin riktiga sport”.

Michel Tornéus, längdhopparen, har blivit pensionär bara två dagar före inspelning och en del tycker nog att en elittränad deltagare har för stora fördelar.

 

Karriärfilmen om Tornéus berättar en kämpig historia om fattig uppväxt och ett EM-guld, men den är på tok för lång.

De andra tre profilerar sig svagare. Kraftsportaren Jörgen Kruth är anonym, skidåkaren Ida Ingemarsdotter lätt norrländskt kärv och fotbollsspelaren Josefine Öqvist svär och fnissar i samma takt.

Öqvist är huvudperson i andra karriärfilmen. Som 20-åring kom hon in som avbytare och sköt Sverige till VM-final. Svenska landslaget hyllades och synen på damfotboll förändrades.

Under proffstiden i Frankrike var Josefine hela tiden ensam med sin lilla dotter. Lagets materialare var barnvakt under matcherna. Något sådant har aldrig hänt en manlig spelare.

 

Tre tävlingar i premiären: Lådhopp. Medicinboll. Flaggfältet – i vatten. Första och sista är tv-mässiga, men i pust och kast med medicinboll, där vet ingen hur det gått förrän Leijnegard ger resultatet. Trist. 

Tornéus leder, Öqvist ligger sist och ställningen följer med till nästa vecka, då första deltagaren åker ut – men inte hem. 

Förra årets nyhet ”Mästarkvalet”, en sorts andra chansen, är kvar. Trots fiaskot förra året. 

Kim Källström om Mästarnas mästare: ”Jag hade tappat det lite”

Kim Källström om Mästarnas mästare: ”Jag hade tappat det lite”