Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

”Stjärnorna på slottet” hackade historien i bitar

Stjärnan berättar om dramatiska händelsen
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT
Foto: SVT

En gammal bankrånare berättar.

Ingen dålig start på en ny säsong.

Men ”Stjärnorna på slottet” slarvade bort en del av historien.

Dragomir Mrsic är bara 50, men har hunnit med mer än de flesta. Gjort karriär som kampsportare, som kriminell och som filmskådespelare. Haft en skrämmande barndom, en stökig ungdom och upplevt tragik i familjen.

De andra ”stjärnorna” – Julia Dufvenius Wollter, Måns Möller, Björn Kjellman, Pernilla Wahlgren – satt redan vid frukost med förfäran i blick när Gago, som han kallas, berättade om en pistolviftande pappa, ”som suttit för mord”, och två syskon som dött av knark.

Björn Kjellman jämförde med sin egen erfarenhet av brottets bana – ett stulet wienerbröd. Måns Möller var skakad över att Gago aldrig hört ”Ja, må han leva”

Värdetransportrånet 1990 berördes förstås. Men historien var dåligt berättad, sönderhackad i bitar.

Största rånet i Sveriges historia, känt som 930-miljonerskuppen, mycket uppmärksammat. När rånarna åkte fast var det första fallet med DNA-bevisning.  

En av rånarna var Liam Norberg, känd kriminell – och skådespelare. En annan var Dragomir Mrsic, som fick tre och ett halv års fängelse – och nu är skådespelare. 

Det var tydligt att Gago inte ville berätta allt, kanske var SVT rädda för att romantisera ett grovt brott. Men det kunde presenterats bättre.

Aktiviteterna under Mrsics dag var roliga, även om alla inte var tv-mässiga. Taekwondo-träningen handlade om disciplin och de andra fick direkt respekt. Lunchen var skolbespisning med potatisbullar, fläsk och lingon – vilket fick Pernilla att jubla. 

Sedan blev det schackturnering, där Gago också var mycket vältränad. Han slog alla lätt – Julia efter två drag. Pernilla frågade om man hade tärning.

Filmkarriären, då? Mrsics var tränaren, som fick småroller, genombrott i ”Snabba cash”, fick spela mot Tom Cruise i amerikansk action och fick pussa på Petra Mede i ”Bonusfamiljen”. Och där är han nu…

Det var en hygglig premiär, men det kunde varit mer. Gago svepte förbi en del med ursäkter men behöll sitt tuffa skal.

Det kriminella livet var för honom ett riktigt jobb, som måste skötas. 

Vara kriminell krävde disciplin, precis som i taekwondo.