Anders Björkman

Skräckslagna ansikten i underhållande match

Så kan det gå
Foto: SVT / SVT Pressbild

– Jag orkar inte, stönade en pressad Parisa Amiri. 

Favoritlaget fick en oväntat lång resa innan den jämna och spännande semifinalen var över.

Svåra resor, kluriga ledtrådar och två mycket underhållande lag. Skådespelarna Emma Molin & Hanna Dorsin, vinnare av grupp 3, mötte Parisa Amiri & Gunnar Wetterberg, journalisten och historikern, som vunnit grupp 2.

Jag trodde nog att Emma & Hanna, som varit lite darriga i gruppspelet, skulle få det svårt mot favoriterna Parisa & Gunnar. Men i semifinalen verkade de lugna. Ja, om man räknar bort ansikten förvridna av skräck varje gång de dragit i nödbromsen.

Inför första resan klappade Parisa snällt på Gunnars hand. En uppmuntran – och lite trygghet för sig själv. 

Parisa var klart pressad av spänningen under hela matchen, stönade ”jag orkar inte” och jublade ”det var rätt, Gunnar, helvete!” när ett osäkert svar var rätt.

Mot slutet, när hon tyckte de chansade, så ursäktade hon sig leende med ett ”vi är lite gränslösa”. 

Första resan till Helsingfors, Finland. Medan Gunnar funderade på Enköping så trallade Emma & Hanna igenom en ramsa av Lennart Hellsing. Just det, Hellsing som i Helsingfors och de var framme först.

Andra resan till Khartoum, Sudan. Mycket svårt och Parisa for runt bland länderna i norra Afrika. Emma & Hanna var framme redan på åtta även om de ryckte med skräck i blick.

Tredje resan till Bordeaux, Frankrike. Båda lagen rest i rätt del av Europa, men medan Emma & Hanna bläddrade bland franska städer, så ledde Gunnars historiska kunskaper honom till vinstaden.

Först nu tog favoritlaget det väntade greppet om matchen och visade sin styrka i delfrågorna. Och när Parisa sopade hem fullpoängare på musikfrågan, så fick hon i retur en trivsam klapp på ryggen av Gunnar. 

Segersiffrorna i andra semifinalen, 40-30, ser ut som en komfortabel seger, men före Bordeaux var det 25-24. 

Gränslösheten på vinresan betalade sig.

I ”På spåret”-finalen nästa vecka blir det två meriterade lag som drabbar samman. Josefin Johansson & Johar Bendjelloul mot Parisa Amiri & Gunnar Wetterberg. 

Mästarna 2018 mot mästarna 2019.

Unges utspel i ”På spåret”: ”Ett fruktansvärt hatmöte”