Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Sju söndagar till – det här kan bli segt, SVT

SVT:s nya söndagsunderhållning ”Tjuv och polis”Foto: SVT

”Tjuv och polis” skildrar en 50-miljonerskupp  i Askersund.

Ska Sveriges Television göra instruktionsfilm för kriminella?

SVT var beredda på just den kritiken mot sin nya söndagsunderhållning ”Tjuv och polis”. De har direkt levererat färdiga förklaringar. 

Redan i första avsnittet kallar programledaren Micke Leijnegard Askersund-ligan för ett ”socialt experiment” och hävdar att serien vill skildra hur en riktig polisutredning går till.

– Programmet avskräcker snarare från brott, säger SVT:s nöjeschef Thomas Hall i en DN-artikel, där han försvarar SVT ur olika synvinklar. Formuleringarna verkar förberedda i väntan på kritiken.

Även den barnsliga titeln ”Tjuv och polis” ger känsla av sällskapsspel. 

I brittisk tv, där realityserien visades förra året, heter den ”The heist”. Men ”Stöten”, det kändes väl för grovt för ängsliga SVT. 

Bland tv:s alla spänningsserier med påhittade brott och ”true crime”-dokumentärer om verkliga mord, är ”Tjuv och polis” snäll-tv. Som en kriminalserie från UR. 

Inte riktigt Jönssonligan, men rätt nära.

Tio invånare i lilla staden Askersund bildar en liga. Det är frissorna Elin och Sema, en mor med vuxen son, jordbrukaren Calle Dufva med fru, ”Fikon” Karlsson och hans dotter, hobbykriminologen Chrille och några till.

Ligan planerar kuppen, rekognoserar, skaffar rätt utrustning, ordnar maskering och utför stöten en tidig morgon.

Polisstyrkan består av erfarna kriminalare, som slutat som poliser. De får larmet efter 30 minuter och jobbar noggrant och metodiskt.

Ligan gömmer bytet, 50 miljoner i kontanter, tungt och skrymmande. 

Sedan återgår bovarna till sitt normala liv i Askersund. Polisen utreder…

”Tjuv och polis” är skickligt klippt och smart berättad. Det har säkert varit många stopp, omtagningar, instruktioner, kanske lite hjälp till skurkarna, så att de inte ska göra bort sig direkt.

Poliserna får heller inte vara alltför snabba. Om snuten tagit ligan efter en timme  hade det inte blivit mycket till serie.

”Tjuv och polis” är ingen instruktion för tjuvar. Däremot är det ett brott att vara tråkig och första avsnittet känns lite långt.

Sju söndagar till om snälla kriminella i Askersund, det kan bli segt.

Här är fler av dagens nöjesnyheter.