Anders Björkman

Shima Niavarani är en självlysande personlighet

Foto: Ulrika Malm / SVT
Foto: Ulrika Malm / SVT
Foto: SVT.

Det blev den roligaste dagen på mycket länge i ”Stjärnorna på slottet”.

Shima Niavarani är en självlysande personlighet. Full av livsglädje, överraskningar och handlingskraft. 

Shima Niavarani är 35 år. Hon har haft ett annorlunda liv och har redan en karriär, som många andra aldrig uppnår.

Hon kunde blivit ett krigsskadat barn efter sina första år i krigets Teheran när bomberna föll, människor dog och hon flydde med pappa, men utan sin docka.

Vid sin ”Alice i Underlandet”-frukost berättar hon målande och medryckande, utan tårar, utan darr på rösten, och ändå är det hemska minnen.

Hon valde ingen ny docka i Sverige, hon tog i stället en kassettbandspelare och på den gjorde hon egna radioshower. När de frågade från en välgörenhetstillställning om tonåringen kanske…? Då hade hon ett färdigt Mariah Carey-nummer.

Unga Shima var inte bara talangfull, hon hade också ett imponerande självförtroende. Hon var 18 år när hon ringde till Riksteatern och meddelade att hon skrivit en pjäs. Hon fick rådet att kanske göra en monolog….

Två veckor senare hörde hon av sig igen, spelade upp monologen ”Autodidakt i enmansakt” och fick åka på turné. 

Hennes liv är redan där som ett manus till en gammal Hollywood-film. Laddat med drama och humor, med sång och dans.

Mot slutet av den underhållande timmen får de snabba på med klipp för att få med några få av 60-talet produktioner. Shima Niavarani har ju varit verksam som dramatiker, regissör, låtskrivare, sångare, stått på de stora scenerna, medverkat i tv, radio och på film och mycket mer.

Jag har sett Shima Niavarani på scen. Alltid annorlunda. Som musikalartist är hon ett fynd med sin enkla men effektiva stil i sång och dans. Hon har en utsökt komisk tajming, något som ofta saknas hos de som kallar sig komiker

Avsnittet är fängslande och njutbart, de andra stjärnorna lyssnar, skrattar och de är fulla av beundran för kraftpaketet vid bordsändan.

Jo, hon har varit med i Julkalendern också. Fyra gånger. Hon tänker slå Johan Ulvesons rekord.


Spoiler Alert – allt om romantik och feel good • Helt program!