Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Så blev Bibi en av de största skådespelarna

Bibi Andersson tillhör de verkligt stora inom svensk film.

Både som en av Ingmar Bergmans mest kända skådespelare och som internationell stjärna i Hollywood.

Hennes karriär var enorm och sträckte sig över 50 år.

Hon var ung och blond och söt i 50-talsfilmen. Men Bibi Andersson stannade inte där. Hon hade redan som 15-åring gjort reklamfilm för en extraknäckande regissör som hette Ingmar Bergman. Och till honom skulle hon återkomma, men först fick hon roller i filmer med dåtidens populära skådespelare som Nils Poppe och Edvard Persson.

Men Bergman hade ögonen på henne och redan 1955 fick hon en roll i kärlekskomedin ”Sommarnattens leende”, där hon blev bekant med alla kända skådespelare i Stall Bergman. Två år senare var hon med i medeltidsdramat ”Det sjunde inseglet” och Bergmans lätt sorgsna dramakomedi ”Smultronstället” och därmed var hon etablerad. 

Bibi Andersson mötte också Liv Ullmann i Bergman-filmen ”Persona”, som blev mycket hyllad, fick festivalpriser och gav Bibi en Guldbagge. Filmen gav också Bibi en god vän i Liv Ullmann och den vänskapen varade hela livet. När båda var eftertraktade av Hollywood-producenter så bodde de nära varandra i New York.

Hollywood-karriären

Hon var nyfiken på Hollywood och hoppade på roller för att få jobba med kända skådespelare. Alla tillhörde inte de mest seriösa, men Bibi var alltid bra.

Samma år som ”Persona” medverkade hon till exempel också i ”Duell i Diablo”, en västern med James Garner och Sidney Poitier. Hon gjorde agentrullen ”Brevet från Kreml”, som regisserades av legendariske John Huston. 

Men hela tiden hade hon kontakt med Sverige och när Bergman kallade, så ställde hon upp. Som i ”Beröringen”, som Bergman gjorde i Sverige med Bibi och amerikanske skådespelaren Elliott Gould. Han var då gift med Barbra Streisand, så när hon i hemlighet hälsade på, så var var det ett ståhej.

När Bergman gjorde sin stora tv-serie, ”Scener ur ett äktenskap”, som blev en världssuccé med Liv Ullmann och Erland Josephson, så hade också Bibi en stor roll. 

Prisad för sina roller

Guldbaggen vann hon flera gånger, hon fick pris i Cannes och på många andra festivaler. Ofta var hon inbjuden som berömd skådespelare för att förgylla festivalerna.

I ”Arn”-filmerna 2007-2008 spelade hon abbedissan Moder Rikissa. Det var ingen stor, men en viktig roll, där hon visade att kraften och utstrålningen fanns kvar. Och det blev en Guldbagge för bästa biroll, hennes fjärde.

Åren därefter tog karriären slut. Hon drabbades av stroke och kunde inte längre verka som skådespelare.