Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Rikard Wolff – en av de bästa på fortet

Rikard Wolff som karaktären "Le Wolff" i TV4:s "Fångarna på fortet".Foto: TV4

"Fångarna på Fortet" har visats i snart 30 år.

Le Wolff var en av de bästa figurerna.

"Till minne av Rikard Wolff" står det efter det första av de avsnitt som nu visas i TV4. En hyllning till skådespelaren som bara hann göra sin figur Le Wolff, gåtställaren i tornet, en enda säsong.

Sedan 1990, när TV4 började sända en svensk version, har mannen med gåtorna i tornet haft olika namn, utseende och förmåga. Några har varit plågsamt svaga.

En var riktigt bra, Stig Ossian Ericsson. Det var han som formade figuren, den vänligt plirande Fader Fouras, och gjorde den i åtta säsonger på 90-talet. Han tillförde något eget och blev en populär karaktär.

Rikard Wolff hade också en egen stil, stark utstrålning, en lätt humoristisk ton. Bara det att han struntade i att vara någon av olika påhittade släktingar Fouras, utan i stället tog det coola namnet Le Wolff.

 

LÄS MER: Hyllningen till Rikard Wolff i ”Fångarna på fortet” 

 

"Fångarna på fortet" spelades in förra sommaren och fem avsnitt visades i TV4 tidigt i höstas. De övriga sju gick i TV4 play . Det sista sändes i början av november, fjorton dagar före Rikard Wolffs död.

Det är dessa sju som visas en gång till, nu på klassisk fredagstid i stora TV4. Och det är fint att man gör det "Till minne av Rikard Wolff".

"Fångarna på Fortet" är det äldsta TV4 har att visa – vid sidan av Steffo Törnqvist. Jo, de började båda när kanalen var nyfödd 1990, och båda rullar fortfarande.

Fort Boyard är en fransk fabrik, som i snart 30 år levererat äventyrslekar till världen. Monique med piskan, kortväxta män och tigrar ingår. Alla länder medför egen Gunde Svan. 

Sedan kommer kändisar av skiftande kvalitet för att kräla bland ormar, klättra på väggar och nästan drunkna i Atlanten. 

Har inte alla tittare fått nog av detta? Nej. Dels har nya tillkommit. Dels har äventyrsleken utvecklats.

Jag är förvånad över tempot. Snabba klipp, rappa tävlingar, inget snack. Mycket välproducerad underhållning. 

Så det blir fler säsonger av "Fångarna på fortet".

Kanske är Steffo mogen som ny gåtställare i tornet på Fort Boyard? Med stråhatt och cigarr, det vore nåt det....