Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

”Rappytt” har blivit landets ledande nyhetsredaktion

Magnus Härenstam i ”Rappytt”.Foto: SVT
Magnus Härenstam och Brasse Brännström.Foto: SVT

Första ”Rapport” var 20 minuter långt. 

Reportage i svartvitt, men programledaren Ingemar Odlander, han var i färg.

I dag, på 50-årsdagen, är ”Rapport” landets ledande nyhetsredaktion.

Det var den 5 december 1969. Först tio minuters nyhetsuppläsning i ”TV-nytt” och sedan ”Rapport”, det moderna nyhetsprogrammet med röststarke Ingemar Odlander.

Jag minns de tidiga sändningarna och att det var mycket snack om att det först kom nyheter som vanligt i ”TV-nytt” och sedan kom en del en gång till som reportage i ”Rapport”.

Magnus Härenstam och Brasse Brännström greppade debatten i sitt satirprogram genom att sända ”TV-nyss” och ”Rappytt”.

Sverige fick 1969 TV1 och TV2. Samma ägare, staten, men åtskild verksamhet. Utbildningsminister Olof Palme låg bakom utformningen, men eftersom ”konkurrens” var ett fult ord i denna vänstertid, så formulerade han det som ”stimulerande tävlan”.

Två kanaler innebar också två nyhetsredaktioner. Gamla högtidliga ”Aktuellt” och nya, modernare ”Rapport” skulle konkurrera.

Ingemar Odlander var inte bara första ansiktet i ”Rapport”, han hade också stort inflytande på presentationen, ”berätta om viktiga saker på ett begripligt sätt”.

”Rapport” körde med makthavare, vinklade på misshälligheter och ställde ansvariga mot väggen. Kritiska röster ropade ”vänstervridet”, men det var levande journalistik.

”TV-nytt” försvann, ”Rapport” fick hela halvtimmen och sände 19.30 fem kvällar i veckan, men var ingen tittarsuccé.

Sakta växte ”Rapport”, fick större betydelse och nyhetschefer på dagstidningar missade aldrig kvällens sändning eftersom ”Rapport” ofta hade egna nyheter. Och trots ”stimulerande tävlan”, så sände SVT1 och SVT2 aldrig underhållning just under grannkanalens nyhetssändningar

När det dök upp kommersiella kanaler fanns inga sådana hänsyn. Men då, på 80- och 90-talen var ”Rapport” en tungviktare med ibland ett par miljoner tittare. Publiken hade fått 19.30-vanan att titta på ”Rapport” för att se om det hänt något. Och sist kom John Pohlman med vädret.

TV3 gjorde en attack mot 19.30-tiden i början av 90-talet, när man köpt över stjärnintervjuaren Stina Dabrowski för aktuella magasinet ”Halv 8”. Men inte ens Stina kunde rubba ”Rapport”.

TV4 startade ”nyhetskriget” något år senare genom att sända sina nyheter just 19.30. Det slutade de snart med. Det gick bättre när de sände dagliga såpor mot ”Rapport”.

2001 skedde en rejäl omflyttning. ”Aktuellt” till tvåan och ”Rapport” till ettan och där ligger det än i dag. Även i dagens hårda tv-klimat har ”Rapport” stadigt en miljonpublik. 

Med sin genomslagskraft har ”Rapport” skapat tv-kändisar. Ett 50-tal under åren, en del profilerade reportrar, andra programledare.

Rakt ur minnet plockar jag några av nyhetsankaret Odlanders efterföljare från förr.

Bengt Öste, den knarrigt korrekte, som också gjorde fiskemagasinet ”Visst nappar det”.

Bo Holmqvist, allvarlig min och pojkaktig blond vajande frisyr.

Ewonne Winblad, mycket populär och den som i ett extra ”Rapport” mitt i natten meddelade att Olof Palme mördats.

Ulla-Carin Lindquist, den svala eleganta, som så tidigt gick bort i sjukdomen ALS.

Knut Ståhlberg, Paris-korrespondenten, var årlig sommarvikare med franska gester. Han satt framåtlutad och vevade ibland med armarna utanför bild. Mycket underhållande.

Claes Elfsberg, förstås, som gjorde journalistpraktik på ”Rapport”, och redan 1975 debuterade som programledare. Det höll han på med till motvillig pensionering. 

Elfsberg lär ha världsrekordet för nyhetsankare.