Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

"Plus" – ett av de tråkigare programmen

Åsa Avdic och Mathias Andersson är programledare för "Plus".Foto: SVT

"Plus" är inte bara ett av SVT:s äldsta program.

Det är också ett av de tråkigare.

Det var 1987 som Sverker Olofsson startade konsumentmagasinet "Plus" och blev en riddare i den svaga konsumentens tjänst. Ingen kom undan. När terriern Sverker satt tänderna i smalbenet på någon, då var det kört.

Envise Sverker morrade i 23 år innan han frivilligt släppte greppet. Då gjordes "Plus" om och blev vingligt med flera programledare.

Nuvarande versionen från 2013 har två programledare och är väldigt fluffigt.

Största felet är programtiden. Sverker Olofsson gjorde ilskna halvtimmar som det gnistrade om. Dagens "Plus" är timslångt och svårt sövande.

 

I vårens första "Plus" fick ett reportage ta halva tiden. Det handlade om ett felbehandlat föl, som fick avlivas och varför jordbruksverket inte betalade ut skadestånd.

Reportaget gjordes i dramatiserad "Uppdrag granskning"-stil, med reporter som besökte alla inblandade. Myndigheten ändrade sig och lovade se över sina rutiner. Hästägaren fick sin ersättning. Ett lyckligt slut.

En halvtimme, uppdelat på tre avsnitt, men det kunde ha varit lika bra på 10-12 minuter – utan alla vackra hästbilder och reporterns pratande promenader.

Dessutom inledde man med att ifrågasatte om detta verkligen var ett konsumentreportage? Nej, det finns inte många hästägare med felbehandlat föl bland tittarna. Kanske bara en – personen det handlade om.

 

Bästa inslaget tog upp sockret i maten, där man räknade hur många sockerbitar en person får i sig en vanlig dag. Men var det nödvändigt att visa som en hel teaterpjäs med bilder på frukost, lunch, mellanmål, middag och kvällsmacka?

Även den dummaste tittare vet hur det går till att äta frukost. Och de flesta av oss har sett en leverpastejmacka.