Foto: SVTFoto: SVT
 Foto: SVT
Foto: SVTFoto: SVT
 Foto: SVT
Foto: SVTFoto: SVT
 Foto: SVT
Anders Björkman

Osannolika dramat –  efter årets största miss

Publicerad

 

En blixtsnabb tia i Bagdad och urspårning i Alvesta.

Dramatik och skratt i årets bästa ”På spåret”-match.

Det nya laget Josefin Johansson & Johar Bendjelloul har gett årets ”På spåret” ett lyft. Trots att de hamnade i ”dödens grupp”, som nybörjare mot två veteranlag som gick till slutspel förra året.

Först skickade de hem förra årets semifinalister efter seger med bara två poäng. Nu slog de förra årets vinnare Kristin Lundell & Johan Hilton med bara en poäng.

Vilken match det blev med drama och ångest kring nödbromsen i båda burarna (Dra! Nej vänta. Ja, nej, ja…).

 

LÄS MER: Profilens uppläxning – Luuk: ”Är otrevligt” 

 

Första resan gick till Minsk i Vitryssland och båda var framme samtidigt, men Lundell & Hilton ryckte lite snabbare och tog ledningen med 8-6.

Redan på första delfrågan, som handlade om gymnastikredskap, vände det. Johansson & Bendjelloul var säkra på bom, bygelhäst, barr. Lundell & Hilton kunde inte ett barr…

"Säsongens första feta nolla"

På andra resan chockryckte Johar Bendjelloul redan på tio efter minimal information och sa Bagdad. Lundell & Hilton hängde på och ryckte på åtta.

Johansson & Bendjelloul ledde stabilt när de på tredje resan spårade ur. I en  klassisk sammanblandning av två järnvägsknutar for de till Avesta i Dalarna i stället för Alvesta i Småland.

Säsongens första feta nolla. Johansson & Bendjelloul var skakade, när Lundell & Hilton tuffade till ledning.

 

LÄS MER: Lindströms pik om frågegnabbet i "På spåret" 

 

Men med ett brysselsteg och två gnussande näsor tog sig Johansson & Bendjelloul åter förbi motståndarna, som var helt okunniga om denna populärkultur. 

En spännande match och mycket underhållande eftersom båda lagen inte bara levererade bra svar, utan också roliga gissningar när de inte kunde. 

Johansson & Bendjelloul välförtjänt till semifinal efter segern, 34-33. 

Men räkna inte bort Lundell & Hilton. Med sina höga poäng går de till kvartsfinal.

Jag blir inte förvånad om de här två lagen möts igen – i finalen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag