Anders Björkman

Nu kan SVT räkna med tittarreaktioner

Publicerad

Peter Forsberg och skridskolaget gick som väntat till semifinal. 

Men vilket lag åkte ut?

Den frågan hänger kvar i luften och SVT kan räkna med tittarreaktioner.

Nattduellen mellan friidrottarna och kraftlaget. Första ljuspinnen tänds och  längdhopparen Erica Johansson tar den millimetrar före boxaren Armand Krajnc. Andra ljuspinnen... då bryter Micke Leijnegard.

Vilket lag går till kval? Vilket lag får åka hem? Tittarna får veta – nästa söndag. 

"Mästarnas mästare" har gjort det åtminstone en gång tidigare, detta att bryta i ett spännande läge. Då fick SVT ilskna tittarreaktioner som "lekstuga" och "reklam-tv-fasoner". 

Sporttittare vill se hur matchen slutar och uppskattar säkert inte SVT:s försök att hålla spänningen uppe inför nästa veckas kvalmatch, då bollspelarna ska möta... ja, vilka då? Friidrottarna eller kraftlaget?

 

Gruppfinalen innehöll två tunga drabbningar. 

Sisyfos, plågsam klassiker där tung boll ska rullas i brant backe, vann skridskolaget klart före friidrottarna.

Jaktstart, lurig klassiker. där sammanlagda poäng räknas om till sekunder. Friidrottarna gick ut 12 sekunder före skridskolaget, som startade 1,30 före kraftlaget. 

Men jaktstarten hade som alltid moment där det var lätt att fastna. Kasta prick på pinnar, bygga torn av kantiga stenar, lösa ett pussel.

Skridskolaget gick lätt förbi friidrottarna och fick en promenadseger. Till och med kraftlaget lufsade om en frustrerad Erica Johansson, som inte fick ihop bitarna i pusslet.  

Karriärfilmerna var av skiftande kvalitet. 

Bäst var brottaren Sara Dikandas val från en tidig tävling, där det knappt fanns bilder. För att komma med till OS måste unga Sara ta medalj i VM.

Saras glädjetjut, när hon fick omkull en ryska och visste att både medalj och OS-biljett var klar, det gjorde resten av gänget tårögda.

Det bästa med brottaren Thomas Johanssons film var att man inte hoppade över dopingskandalen. Ishockeystjärnan Maria Rooth höll ett för långt föredrag i ämnet positivt tänkande.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag