Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Nils Petter Sundgren gjorde filmkonsten en stor tjänst

Filmkritikern Nils Petter Sundgren är död
Nils Petter Sundgren blev 90 år.Foto: SUVAD MRKONJIC

Nils Petter Sundgren var Filmkrönikan.

Han var inte först, han var inte sist, men ingen satt där i rutan längre än han.

Och han hade pondusen, gjorde sig bra i tv.

Nils Petter Sundgren började som programledare för ”Filmkrönikan” 1963. Det är ett tag sedan. Även om han pratade om färgfilm, så var klippen han visade i svart-vitt. Men ”Filmkrönikan” hade jättepublik. Det var en snackis dagen efter om Sundgren visat en snutt ur en film som verkade bra.

Och jag minns hans rapporter från Cannes-festivalen, där han stod på Croisetten och kisade i solen medan han delade med sig av sina intryck. 

Det var seriösa inslag, det var allvarliga intervjuer, men det var inte obegripliga resonemang. Och han kunde också – med en mycket lätt ironisk formulering – nämna något lättklätt kaos på röda mattan.

Jag tror också han gjorde filmkonsten en stor tjänst i Filmkrönikan. 

Teater var finare, litteratur ännu finare, men han lyfte filmen genom sina analyser och formuleringar.

Jag minns förstås hans utstrålning, den där avslappnat intellektuella stilen med stadig blick, ibland ett krusat leende, och snygga kavajer. 

Jo, han var välklädd. Ett intresse var mode och han uppträdde alltid korrekt klädd, utan att vara tråkig. Privat och i tv-rutan.

Jag har någon bild från det tidiga 70-talet, när han intervjuade unga filmarbetare – som det hette då. Islandströjor, snickarbyxor, igenväxta av hår och skägg. Kontrasten mot Sundgren, som såg ut som klippt ur en herrmodeannons, blev komisk. 

1991 slutade han på SVT, men han slutade inte att prata och skriva om film. 

Han dök upp i TV4, där han och Hans Wiklund gjorde ”Bionytt”. Två kritiker ur olika generationer bröt åsikter. Det hoppades jag mycket på, men ”Bionytt” slarvades bort av TV4. 

Som kritiker i ”Nyhetsmorgon” betygsatte han filmer med solar och gjorde en del minnesvärda kapningar – med elegans.

De som jobbade med Sundgren talade om hans humor och alla goda historier han hade med sig. Jag minns honom för länge sedan en sen kväll, då han underhöll ett gäng journalister med roliga, en del burleska, historier om världens största filmstjärnor. 

Han hade ju under decennier på festivaler och inför premiärer mött dem alla. 

Och han var nyfiken på alla. Både på filmkonstens mästare och på publikens favoriter. 

Oväntade Melodifestival-paren – som du har glömt

Duos som alla pratade om