Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

När de slutade kopiera SVT lyckades TV4

Gunde Svan och Agneta Sjödin som programledare för ”Fångarna på fortet”.Foto: CHRISTER JANSSON / TV4
TV4 i dag.Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Lägg ner TV4.

Expressens löpsedel var skoningslös, men underradens ”om det inte blir bättre” var lugnande.

Sämre än premiären kunde det inte bli.

Börja med komplicerad direktsändning var förstås idiotiskt. Ett kyparlopp genom Stockholm. Ingen bild, inget ljud, inget lopp, ingen aning. Det var ett gapskratt.

Det blev bättre, men inte mycket bättre, när TV4 slirade omkring i försöksverksamhet. De ville göra allt som SVT hade, men alla lekar och serier och inslag, de var nog roligast för pionjärerna själva. 

Men när de inte försökte kopiera SVT, då lyckades TV4.

Som att låta en rund handbollsdomare från Göteborg ta över bästa lördagstiden. Bingo, dansband och Loket. ”Bingolotto” blev ett begrepp som hjälpte TV4 in i svenska hem. Bästa uppesittarkvällen hade Loket tre miljoner tittare.

”Fångarna på fortet” blev familjenöje, barnens favorit och fastnade hos tittarna. Förste programledaren Erik Blix, i blont hårsvall och kråsskjorta, såg ut som han var greve Boyard själv, men när Agneta Sjödin och Gunde Svan tog över, då blev det folkligt. Hon tröstade och han hetsade med sitt ”skynda, skynda”.

Expressen löpsedel 16 september 1990.

TV4 har varit bra på att hålla i sina succéer. Både ”Bingolotto” och ”Fångarna på fortet” rullar fortfarande. Det gör även ”Nyhetsmorgon”, som tog befälet i morgon-tv medan SVT yrvaket tittade på. Sedan försökte SVT komma ikapp, gjorde om, hade massor av programledare och när de försökte kopiera TV4 med matlagning och vinprovning, då bar det av rakt in i dimman.

 ”Nyhetsmorgon” satsade på profiler, som tittarna blev bekanta med, och en behaglig stämning i gryningen. Ett leende, som kunde växlas upp till allvar. Några som satt länge, Bengt Magnusson, Malou von Sivers, Lotta Mossberg, Anders Kraft, Jesper Börjesson, Peter Jihde, Tilde de Paula Eby och de som sitter kvar, Steffo Törnquist och Jenny Strömstedt. 

Och medan SVT tagit sovmorgon, så har ”Nyhetsmorgon” sänt lördag, söndag, helgdagar, även julafton med mat och dryck och musik. Uppskattats mycket av många tittare.

Och så Triss. En person sitter och skrapar på en Trisslott och programledaren kommenterar siffrorna som kommer fram med uttryck som ”spridda skurar”. Fortfarande ett spänningsmoment.