Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Modernt val kan ge nytt liv i gamla dikten

Sofia Helin läser Nyårsklockan av Lord Tennyson på nyårsafton.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ett bra val och ett spännande val.

Sofia Helin kan ge nytt liv åt den gamla dikten.

”Ring klocka, ring” kanske klingar annorlunda över ett öde Skansen.

Sofia Helin känns som ett modernt val. Hon är en känd skådespelare, framför allt i tv-serien ”Bron” som är visad i hela tv-världen, men hon har inte dansat med de stora elefanterna på Kungliga Dramatiska Teatern.

Hon är ung, under 50, men erfaren. Hon har närvaro, en speciell intensitet och samtidigt en värme som kan ge dikten en ny ton. 

När hon intervjuades i SVT:s ”Morgonstudion” berättade Sofia Helin att hon nu läst igenom ”Nyårsklockan” och hittat ny betydelse i innehållet. Och hon tror att den som avslutning på pandemins år 2020 kommer att tala till många människor. 

Sedan gäller det att hon klarar trycket i stundens allvar. Det kan tyckas lätt för en tränad skådespelare att läsa en enda dikt, men flera har darrat och en del slirat där på Sollidens scen.

Och så måste hon hålla tiden. Inte för tidigt, men framför allt inte för sent, som för några år sedan.

”Tolvslaget på Skansen” är en tv-tradition sedan 1976, då Georg Rydeberg dundrade på. Men då hade Tennysons ”Nyårsklockan” lästs på Skansen sedan slutet av 1800-talet och senare varje år i radio, där Anders de Wahl tog i så snön yrde. 

Det var de stabila gubbarnas jobb att med hög röst leverera den pampiga dikten. Och det var inte tal om att en kvinna skulle läsa något så högtidligt. Margaretha Krook var den första kvinnan 1997 och de senaste fem åren har det växlat mellan damer och herrar.

En del har ändrat här och där i den ålderdomliga texten. En del har framfört dikten nedtonad, så innehållet gått fram. Andra har fortsatt att dundra ut över Skansen.

Det tror jag inte Sofia Helin kommer att göra. Hon läser inför ett öde Skansen, helt utan publik. Och hon kanske läser i en annan tonart. Det blir spännande.

SVT har i år satsat lite extra på musikunderhållningen under nedräkningen timmen före tolvslaget. Bland artisterna i mörka nyårsnatten finns stjärnor som Lisa Nilsson och Tomas Ledin. Det är också nya programledare: Anders Lundin och Parisa Amiri, framför allt hon känns som en klar föryngring.

Hon tar över den hundraåriga traditionen.