Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Lyckad comeback för Kronér i rutan

Lasse Kronér är aktuell med sitt nya program i SVT ”Kronérs sommargäster”.Foto: SVT.

Lasse möter Lasse på en ö i skärgården.

Kan det vara nått?

Jo, det har blivit överraskande bra.

Lasse Kronér är tillbaka i SVT och han gör underhållning av musik och nostalgi. Formen är väl använd i tv. En känd artist, prat om förr, några låtar, bilder av svensk sommar. 

Risken är stor att det blir sömnigt.

Men Kronér gör underhållning som han själv gillar, det märks. Han utvecklar den slitna grundidén, färgar den, hittar stämning och humor. Och Lasse Berghagen är väl vald som den första av ”Kronérs sommargäster”. 

Kronér har en tanke om att tonåren är betydelsefulla och han pratar med sina artistgäster om hur den tiden var. Vad de sysslade med, vad de läste och lyssnade på, förebilder och idoler.

För att förstärka tidsbilden av gästens tonår, använder Kronér, precis som i ”Doobidoo”, SVT:s rika arkiv. 

Men nu har nostalgiexperten Kalle Lind skickats ner i tv-husets källare och han presenterar roliga klipp på sitt sätt. Inte dåtidens viktigaste händelser, men ändå bilder som speglar tiden.

Lasse Berghagen är född på 40-talet och var 15 när 60-talet började. Stora tonårsfrågan då var: Tommy eller Elvis? 

Nej, tonårs-Lasse gillade Olav Gerthel, en operettsångare som på den tiden ofta hördes i radio med sin ”Vårvisa”. 

Det är sådana överraskande svar som lyser upp samtalet.

Berghagen berättar också historien om när Cornelis Vreeswijk slängde hans gitarr i sjön och sedan köpte honom en ny finare gitarr, som han har kvar ännu.

Lätta nedslag i nostalgin, aldrig någon ”Här är dit liv”-genomgång, inga minnen marinerade i tårar som i ”Stjärnorna på slottet”.

På Knarrholmen i Göteborgs skärgård, där serien spelats in, finns en gammal dansbana, ett husband och en liten publik. 

Där sjunger Lasse Berghagen några mindre kända låtar, ”En kvastskaftsdans” och ”Som en blänkande silvertråd”, som passar in i stämningen.

”Kroners sommargäster” fyller ut med lite för många vackra sommarbilder av blommor och vågor – tycker jag – men det är genomtänkt och underhållande.

Lasse Kronér visar att man kan göra brett lördagsnöje på annorlunda sätt. 

En lyckad comeback.