Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Lars Lerin tände berömda ljuset med stadig hand

Han var bara fem år gammal när SVT för första gången hade en julvärd i tv.
Lars Lerin, författare och konstnär från Värmland, var ett populärt val som årets julvärd i SVT.

Han var inte alls nervös, stadig blick i kameran, pratade rakt och enkelt och utstrålade värme.

Och det berömda ljuset, det tände han med stadig hand.

Han är inte mycket för att krångla till det, Lars Lerin.

Lars Lerin, författare och konstnär från Värmland, var ett populärt val som årets julvärd i SVT. Det var ett jubel i sociala medier och jag gissar att han denna julafton hade fler tittare än normalt. Och är rätt säker på att han motsvarade alla förväntningar.

Han började med att hälsa till mamma, tänkte på alla ensamma och sjuka, berömde vårdpersonal och tröstade med orden ”allt går över”. 

Det kan verka något många säger, banala fraser, men Lars Lerin är så nedtonad och vardaglig att det känns äkta.

Sedan ägnade han sig åt att berätta underhållande om sina egna jular i Värmland. Han var fem år och det snöade i den svartvita tv-apparaten så han såg knappt första julvärden Bengt Feldreich. Och pappa fick gå upp på taket och rikta om antennen mot Sunne-sändaren.

Han berättade om de värmländska tanterna, som han skrivit om i sina böcker. Ingrid i Nya som lagade så god mat. Elsa i Skräddartorp som hade 28 katter. Och Per och Erik i Länsmanshöjden med gravida katten Hillevi.

Och i en kort stund före ”Rapport” blev det lite mörkare när han nämnde att det fanns en tid när han önskade att julen skulle vara över. 

Sedan var det nya skrönor från Värmland. Om älgar, blixtnedslag, och Erik i Dalen, som såg ut som han fastnat i taggtråd, men han hade bara blivit klöst av Helen.

Allt berättat med en sorts inbyggd tveksamhet om sanningshalten. Men det kanske blev i mesta laget om värmländska original. 

Senare på kvällen drog maken Junior in i studion och livade upp studion med lite brasiliansk julfest. 

Bilden av Lars Lerin är att han är lågmäld och vänlig, blyg och lite bortkommen. Men han är ingen tönt, absolut inte. 

Han har skrivit böcker, både för barn och vuxna, och förvaltar den värmländska berättartraditionen. Och han är en mycket framgångsrik konstnär. Räknar man ihop kåkar och bolag, så är Lerin värd runt 100 miljoner. 

Och inte sänkte han sitt värde efter en underhållande insats som julvärd.

Skrattanfall i Aktuellt – när Lars Lerins barn stjäl showen

I slutet av november intervjuades Lars Lerin i Aktuellt om uppdraget som julvärd – då går inte allt som planerat.