Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

Katastrof för Bergfeldt och Oscarsson

Jason Diakité & Marcus Samuelsson
Foto: SVT
Carina Bergfeldt & Marcus Oscarsson
Foto: SVT

Marcus Samuelsson, den glade krögaren från New York, kan bli säsongens tittarfavorit i ”På spåret”.

Men hyllade journalistlaget Bergfeldt & Oscarsson var en katastrof.

Premiär för ”På spåret”, tv-frågesporten, som inte är någon lek. Den är svår, den är laddad med prestige och det finns god chans att göra bort sig inför 2,5 miljoner tittare. Men det är inte lätt att sitta där i buren och försöka hitta rätt spår i sitt eget huvud.

I första klass Carina Bergfeldt & Marcus Oscarsson: journalistlaget. Hon tidigare USA-korrespondent, som i vår har egen pratshow i SVT. Han politisk kommentator i TV4 med skämtlynne som gjort honom populär.

De kände inte varandra i förväg och saknade samspel. Carina hade ett nervöst skratt i början, men snappade ledtrådarna. Han var elegant, leende, men inte riktigt med.

I dressinen Jason Diakité & Marcus Samuelsson. Artisten och låtskrivaren Jason var med 2014 och gick till semifinal med annan lagkamrat. Marcus, framgångsrik krögare i New York med rötter i Göteborg, hade aldrig ens sett ”På spåret”.

Där fanns tankar som möttes. Jason lugn, smart och kunnig inom många områden. Marcus entusiastisk, stod ofta upp i buren, vevade med armarna och jublade när de hade rätt. En tittarfavorit om laget går långt. 

Första resan: Avignon, Frankrike. Bergfeldt och Oscarsson var helt nollställda och blev frånåkta. Diakité kopplade till en vistext och ryckte på åtta. 

Andra resan: Seoul, Sydkorea. Nu vaknade Bergfeldt, som varit där, och ryckte på 8. Nu skulle ställningen utjämnas – trodde man – men Bergfeldt och Oscarsson nollade sig igenom alla delfrågor.

Närmast vinner. Nytt momentet, där Dubai skulle prickas in på en blindkarta. Båda lagen var nära, men Samuelsson och Diakité var bara 12 kilometer från Dubai. Och här var matchen redan avgjord.

Tredje resan: Degerfors, Värmland. Bergfeldt & Oscarsson irrade omkring i USA innan de insåg att resmålet låg i Sverige. 

Stark seger för Marcus & Jason, 35 poäng. En bra grund för att vinna grupp 1. Bergfeldt & Oscarsson, 18 poäng. Kan bli säsongens sämsta siffra. Förra året var ingen under 20.

Efter nästa veckas match får Bergfeldt & Oscarsson ta nästa tåg hem.