Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Ernsts tragedi skakar alla – smärtsamt att se

Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
Foto: SVT.
1 / 9

Kajsa Ernst berättar om sin tunga barndom, om sin stora kärlek – och om hans död.

Det är smärtsamt och vackert.

Skådespelaren Kajsa Ernst dag börjar med att de andra fyra "Stjärnorna på slottet" sitter där lätt skräckslagna, ja, Camilla Läckberg är tårögd redan vid frukost. Det är då de får höra om den lilla flickan Kajsa, som bara är elva när hon tar hand om sin alkoholiserade mamma och blir medberoende innan ordet finns. 

Teatern blir räddningen. Hon är 17 när hon börjar på Nöjesteatern i Malmö. Kollegerna är hennes familj, hon måste inte sköta allt själv, hon mår bra, utvecklas och det blir en lång karriär på scen, på film och i tv. 

Sedan kommer en stunds andhämtning för de andra: en lektion i salsa. Lena Söderblom tackar nej med hänvisning till sin ålder, Läckberg anstränger sig för att rulla höft, Sven Melander kliver åt fel håll och Alexander Karim är entusiastisk.

Till lunch blir det karriären, Helsingborgs stadsteater, alla sorters roller. Skådespelaren och regissören Göran Stangertz, som är "nynykter", blir en kollega som hon uppskattar och kan prata med.

Hon gör sin första filmroll i "Tomten är far till alla barnen", katastrofjulen som numera visas varje julafton, och så succéfilmen "Masjävlar", som ger henne en Guldbagge.

Vid middagen slår döden till. De andra stjärnorna har väntat, de vet vad som ska komma. Men hon har sinne för små komiska inslag, som hon gör så väl.

Som när hennes kollega Göran Stangertz berättar att han ska skilja sig. Hon förvånas över att hon blir så glad. De blir ett par, de gifter sig, de passar ihop, de är lyckliga – och så dör han i cancer.

Det är det hon kallar "en käftsmäll". Sorgen ger mörka tankar, hon vill göra slut på allt och hon skriver "Jag kommer nu". 

Hon överlever, hör honom säga "Sluta fly". 

Det är fängslande som en pjäs eller film, tung dramatik, plågsamt för att hon talar så rakt, enkelt och utan extra effekter. 

Tydligaste bilden av hennes kärlek till Göran Stangertz, det är när tårögda Camilla Läckberg frågar:

– Vad var det bästa med honom?

Och Kajsa Ernst svarar med ett ord:

– Han! 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!