Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Julens kända röst är borta men han fortsätter sjunga

Så här ser hans liv ut – i bilder
Bengt Feldreich har avlidit. Foto: Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN

Benjamin Syrsa lyfter på hatten och tar farväl av sin svenske vän Bengt Feldreich.

För hur mycket tv-veteran han var, hur många gånger han ledde ”Snillen spekulerar”, så har han för generationer förblivit berättaren i Kalle Anka på julafton.

Bengt Feldreich var med och byggde den svenska televisionen. 

Han var verkligen en av de allra första, när han lånades ut från Dagens Eko till Försöks-tv. Jo, det hette så allra först.

Det nya mediet tv tilltalade förstås Bengt Feldreich, som hade ett brinnande intresse för vetenskap och teknik. Han fick sedan vara med och utveckla televisionen, från skakiga små svartvita bilder till världs-tv-sändningar i färg via satellit.

När det var stora händelser, så var Bengt Feldreich en naturlig programledare, framför allt under 60-talet. Som den långa kvällen inför månlandningen och den tidiga morgonen när Sverige gick över till högertrafik.

Han var perfekt för detta. Skickligt höll han ihop stora direktsändningar och med sina djupa kunskaper kunde han intervjua experter och sedan förklara sammanhangen för en bred tv-publik.

Feldreich var vetenskapsreportern som gillade att visa tv-tittarna vad som väntade i framtiden, hur livet skulle bli på 2000-talet.

Redan 1959 ledde Bengt Feldreich ”Snillen spekulerar”, ett sorts eftersnack med årets nobelpristagare, och han fortsatte i 25 år.

Han fick stor respekt för ”Snillen spekulerar” och som tittare var man lite stolt över att Feldreich så ledigt och på främmande språk inte bara kunde ställa frågor om vad som skulle hända med vår värld, utan också få varje års nobelpristagare att prata spontant. 

Vid sidan av tv-jobbet var Bengt Feldreich också en hängiven radioamatör. Så länge Erik Bergsten, känd för ”Tekniskt magasin”, levde så utbytte herrarna varje morgon hälsningar via radiosändare. SMoGU var Feldreichs anropssignal. 

Och så jul-tv. Han var inte julvärd, tände inga ljus, men presenterade korrekt julaftonens olika program första gången 1959, alltså för 60 år sedan. Året efter var han svensk berättarröst för ett julprogram med tecknade Disney-kortfilmer.

Uppdraget upprepades och växte. ”Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” blev en enorm tv-tradition med Feldreich som den lille tecknade figuren Benjamin Syrsas berättarröst och senare även sångröst. 

Och när det tillkom nya kortfilmer, så var pensionären Feldreich där och läste in ny speakertext. Man kunde höra att Syrsas svenska röst blivit äldre.

För bara några veckor avled kollegan Arne Weise och Bengt Feldreich sa några vänliga minnesord.

Nu är tv-julaftonens mest kända röster, Weise och Feldreich, båda borta.

Men visst kommer Benjamin Syrsa att fortsätta att sjunga med Bengt Feldreichs ljusa svenska röst: 

”Ser du stjärnan i det blå,

 allt du önskar kan du få”. 

Anders Björkmans egna ord

Orden om Bengt Feldreich.