Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

John Blund var ren DDR-propaganda

I början av 70-talet utsattes svenska barn dagligen för kommunistpropaganda.
Den kom från östtyska statstelevisionen och förmedlades av en liten figur som hette John Blund och av - Lennart Swahn.
Anders Björkman.

"Halvsju" hette programmet,

som på flera sätt revolutionerade svensk tv under 70-talets första år. På 60-talet hade vi inte börjat titta på tv före klockan 19.00. Men här etablerades en ny tid - därav namnet. Det var också tv:s första dagliga magasin med lite av varje, lättsamt och allvarligt, och med tre huvudprogramledare, Karin Falck, Lasse Widding, Lennart Swahn, som alla blev enormt populära. "Halvsju" hade också ett tidigt inslag för små barn, som varje kväll fick en godnattsaga. En rätt enkel dockserie som kallades "John Blund" och hade en tjatig liten signatur som fastnade irriterande lätt. "Titta, kom och titta...". Den hade också en svensk röst, som hördes, men aldrig syntes, när man visade John Blund-dockan i studion. En pressad falsettröst som många lärde sig att imitera: "Hej, alla barn, i dag ska vi...." Efter en tid avslöjades det att svenska barns godnattröst gjordes av en av programledarna i "Halvsju", Lennart Swahn. Tomten med pipskägget och programledaren med flygande luggen blev så populära att de hade kunnat åka på turné som Blund & Swahn.

"John Blund - en socialistisk hjälte"

var titeln på gårdagens norska dokumentär, som berättade den fascinerande historien om hur dockserien var ren propaganda som hela tiden speglade Östtysklands utveckling och politiska klimat. Den lille tomten med pipskägget marscherade med ungdomskåren, deltog i Östberlins skrytbyggen, körde bilmärket Trabant och besökte länder i hela (kommunistiska) världen. John Blund-serien var välplanerad och noga kontrollerad daglig indoktrinering av barn strax före sänggåendet och fungerade förträffligt i många socialistiska länder.

Norska dokumentären

kändes som ett elevarbete av Jannicke Systad Jacobsen, som växte upp med pipskägget i norsk tv. Filmen kunde klippts ner, paketerats bättre och framför allt förankrats för tittarna. Varför visades dockserien i Norge? Och borde inte SVT gjort något tillägg som förklarade varför eller åtminstone erkände att John Blund även visades i Sverige. I Sverige berodde det på att dåtidens SVT var starkt "vänstervridet", som man sa då. Och på SVT:s barnredaktion hade stalinisterna ett fäste. Så de rekryterade kamrat Blund när "Halvsju" behövde ett barninslag. De hade ju redan stoppat allt tecknat av Walt Disney. Att SVT slänger fram en halvbra dokumentär och låtsas som om John Blund bara fanns bakom järnridån - och i Norge - det är slarvigt. Vi var tre-fyra miljoner som såg "Halvsju" och 35 år senare kan nynna "Titta, kom och titta...". Men... ...om ni nu vill gå inomhus och svalka er under förmiddagen, så visas gamla svenska filmen "Klarar Bananen Biffen?" Inte mycket till komedi, men en roande 50-talsresa genom svenska städer, från Stockholm till Göteborg. TV4, 11.00