Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Jag gillade Sjölyckan – sen snubblade den serien också

”Sjölyckan” sänds på TV4. Foto: OLA AXMAN / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ

"Sjölyckan" är en svensk komediserie, som jag gillade i början.

Sedan snubblade den serien också.

"Sjölyckan" handlar om en nybliven änkeman och hans vuxna barn med familjer, en sommar på en skärgårdsö. Redan från början gillade jag anslaget, att det inte var alltför roligt, att det inte var sketcher på hög.

Det höll i en handfull avsnitt, men sedan märktes det att även "Sjölyckan" trillat ner i en vanlig fallgrop. För många avsnitt.

De låg i krig med grannarna i två avsnitt, kunde klarats på ett. De höll på att jaga vigselförrättare till bröllopet i två avsnitt eller var det tre? Alldeles för långt.

Varför gjordes tio avsnitt? Jo, för att TV4 ville ha tio. Det handlar om pengar och planering och leverans, det förstår jag. 

Men tio avsnitt blir aldrig tio bra avsnitt. Varken när det gäller drama eller komedi. Här och där uppstår vattentrampande i berättandet.

Vad synd, säger man som tittare, den här serien som var så bra i början.

Vad är det för fel på fem eller sex avsnitt. Eller varför inte fyra? 

 

Överklassen pryglas i "Katsching", en giftig parodi, har sänts i åtta delar, som bara varit 15 minuter vardera. Serien har aldrig tappat tempot och Michelle Meadows tonfall har varit som musik. 

"Sommaren med släkten", svensk komedi på norskt original, har gått i två gånger tio avsnitt. Inte ens det första var roligt. 

"Våra vänners liv", svenskt relationsdrama från 2010, visas i repris. Inte dåligt, bra skådespelare, men det lyfte inte då och det slirar betänkligt redan i inledningen. Tio långa avsnitt.

"Badhotellet", dansk dramakomedi, berättar om stamgästerna på ett hotell varje sommar, från 1928 och framåt. Medan drama och komedi utspelar sig i lilla formatet på hotellet, så skymtar den hotfulla världen i bakgrunden. 

Mycket skickligt skrivet, bra danska skådespelare.  

Femte säsongen, sommaren 1932, går nu på tisdagar i TV4 och det är en njutning att följa. 

Ja, varje säsong är förstås bara sex avsnitt. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!