Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

Ingen kunde – då kom paniken i burarna

Johan Glans & Farah Abadi  tog sig upp ur panikhålet och vann matchen.
Foto: BO HÅKANSSON / SVT

Två lag trampade omkring i Sydafrika utan att veta vart de var på väg.

Paniken spred sig. 

Visst var det lite synd om dem.

Sista match i grupp tre. Båda lagen hade förlorat sin första match. Nu gällde det. Svåra ledtrådar svepte över deras huvuden medan de tänkte med hela kroppen. Men det var som om en nedriven kontaktledning stoppat tågtrafiken.  

Radio-tv-profilen Farah Abadi och komikern Johan Glans har varit med två säsonger och i semifinal en gång. I årets första match fick de känna på paniken, när de blev tillplattade av gruppens topplag, Jonatan Unge & Cecilia Düringer. 

Men nu…

Journalisten Irena Pozar och musikern Patrik Arve var med förra året och ville i år ta revansch. De hängde dock inte med gruppens topplag i sin första match. 

Men nu…

Det hade inte varit tydligare om de tänt en skylt med ordet PANIK över burarna. Båda lagen visste vilket land de var i, men i vilken stad? Kapstaden, Pretoria, Johannesburg?

Första resan: Johannesburg, Sydafrika. En sorglig resa där Abadi & Glans till sist gissade på två poäng.

Andra resan: Båstad, Skåne. Skånska laget Abadi & Glans hittade rätt först, men Pozar & Arve var strax efter.

Tredje resan: Budapest, Ungern. Nu hade Abadi & Glans kommit ur traumat, tolkade ledtrådar rätt, ryckte hem en åtta och tog en stabil ledning.

”Jag är inte lika vass som jag brukar”

Det är inte bara resorna som gäller i ”På spåret”, det finns många poäng att hämta i delfrågorna. Men där hade Pozar & Arve inget flyt. Var nära flera gånger, men fick inte fram rätt ord och det blev för många nollor.

Patrick Arve dunkade sig själv i pannan för att han inte kom på ordet ”gobeläng” och konstaterade ”Jag är inte lika vass som jag brukar”.

Enda trepoängaren för Pozar & Arve kom på sista musikfrågan, men då var matchen redan förlorad.

Abadi & Glans lyckades nämligen klättra upp ur panikens mörka hål och fick upp farten. Det blev till sist en komfortabel seger med 36-16.

Men någon spännande match, det blev det inte. Och var det något som den plågsamma inledningen visade, så var det hur svårt det kan vara, när man sitter där i buren och känner pressen.

Abadi & Glans går nu vidare till Andra chansen, där de nästa vecka möter förra årets totalsegrare, Claes Elfsberg & Magdalena Forsberg – som de förlorade semifinalen mot förra året.