Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Ingen är förvånad över Morgonstudions fiasko

"Morgonstudion".
Foto: JANNE DANIELSSON / SVT

"Morgonstudion" blev ett fiasko.

Är någon förvånad? 

Det förstod varenda tittare från första dagen.

Bara fem månader har gått . Att SVT redan gör om "Morgonstudion" , det tyder på att det har gått riktigt dåligt. Det är inte bara att  "Nyhetsmorgon" i TV4 fått fler tittare och att SVT:s publik avskyr "Morgonstudion". 

Man brukar tala om uthållighet, att det tar tid att vänja tittarna. Nu känns det som panikåtgärd. Kritiken inom SVT har väl också ökat?  Och vanliga tv-tittare har flytt eftersom tempot med nyheter varje kvart varit anpassats för mobilpublik.

"Morgonstudion" startade som komisk snubbel-tv i augusti. Alla var nybörjare, bilderna fladdrade, skyltarna hoppade och ingen hade koll.

De som syntes i rutan var stylade. Programledare i små piffiga t-shirts och kulturens nyhetsuppläsare i fantasitröjor med plåsterlappar på. 

Alla hade bråttom, ingen förstod varför.

Första veckorna var "Morgonstudion" så nära en parodi i "Grotesco" man kan komma.

Vem ville se SVT:s kyliga nyhetsuppläsare när det samtidigt doftar nybakade bullar från TV4. Det skrev jag redan efter första dagen och det var inte svårt att förutse. 

Att SVT inte hade bättre koll på sin publik, det är förvånande. Hur blev det så?

Jo, den nye programdirektören Jan Helin var nyhetsknarkande journalist från Aftonbladet och ville förstås åstadkomma två timmar blixtrande nyhets-tv varje morgon.

Det blev avslagna bulletiner i repris varje kvart. Mest var det Trumps senaste tweet.

SVT har redan lugnat ner "Morgonstudion", det har märkts nu på nya året. De låter en del intervjuer bli samtal och det är en början.

Nu får de försöka göra något åt den dåliga stämningen. Byta ut en del  programledare.

Under helgdagarna, de få morgnar "Morgonstudion" sände, har det varit ensam programledare och det har fungerat. Varför inte fortsätta med det?

Jag skulle låta Karin Magnusson och Alexander Norén varva som soloprogramledare. De är trygga i sitt jobb, de kan pendla mellan lättsamt och allvar.

André Pops har inte tillfört något. Han ska ändå snart tillbaka till SVT-sporten och för de andra finns säkert jobb som passar bättre.

Vad tycker du om nya "Morgonstudion"?