Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Hon borde ha varit julvärd för länge sedan

Kattis Ahlström. Foto: SVT

Med sin tv-erfarenhet, lugna närvaro och värme var Kattis Ahlström en alldeles utmärkt julvärd.

Kvällens genomgående budskap, det delade hon med julaftonens klassiske hjälte Karl-Bertil Jonsson.

Och på golvet låg Nellie, julens sömnigaste hund.

Äntligen fick Kattis Ahlström vara SVT:s julvärd. När det blev officiellt att hon skulle bli tittarnas vän i julkvällen, så undrade jag först om hon inte redan haft uppdraget. 

Hon borde varit julvärd för länge sedan. En av svensk tv:s mest erfarna kvinnor har blivit förbigången år efter år. Hon tycker själv att det är lite förvånande.

Nu satt hon i alla fall där, fem i Kalle Anka, i vacker vinröd klänning med sin stillsamma utstrålning och den trötta hunden Nellie.

Och i direktsändning, förstås, tände hon det berömda ljuset utan att darra på handen.

Redan där började hon tala om medmänsklighet, glädje, hoppfullhet, hur vi ska vara mot varandra.

Detta kom igen under hela kvällen med korta filmade inslag med kända ansikten: Dagny, 106, Sveriges äldsta bloggare, professorn Stefan Eihorn, tv-profilen Jessica Gedin, skådespelaren Marie Göranzon, komikern Marika Karlsson och meteorologen Pererik Åberg. 

 

LÄS MER: Kattis fusk bakom succén vid ljuständningen  

 

Alla anknöt till kvällens budskap, som kunde sammanfattas i två enkla ord: var snäll.

Kattis hade också gäster i julstudion. Prästen Olle Carlsson och magikern Julien Dauphin diskuterade tro och tillit och duon Lise & Gertrud sjöng om kärlek i ”All you need is love”. 

Bästa inslaget var ett längre samtal med komikern Henrik Schyffert och sångerskan Marianne Mörck. Det handlade om ensamhet och var trots ämnet mycket underhållande. 

I alla inslag mellan julaftonens olika program, så pratade Kattis Ahlström om hur vi borde vara mot varandra, men hon varierade sitt tema, det var aldrig sentimentalt, ibland var det småroligt.

För sin insats och sitt engagemang mot hat och hot och för medmänsklighet och vänlighet, så blev Kattis Ahlström jämbördig med julaftonens klassiske hjälte: Karl-Bertil Jonsson.

Och hunden Nellie sov gott.

Snuskigaste filmerna på Netflix – för en het kväll

Sökorden för att hitta sexiga rullar • Dolda kategorin

Ida Wargs och Alexander Pärleros miljonimperium

Så mycket pengar drar entreprenörerna in

Sveken och kärleken bland de svenska societetsparen

Förälskelserna i Sveriges snävaste vänkrets