Foto: CORNELIA NORDSTRÖMFoto: CORNELIA NORDSTRÖM
 Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: ANDERS ENGMAN/KB/TT / BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅNFoto: ANDERS ENGMAN/KB/TT / BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN
 Foto: ANDERS ENGMAN/KB/TT / BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN
Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JAN COLLSIÖÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JAN COLLSIÖÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ASK/KB/TT / BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅNFoto: BJÖRN LARSSON ASK/KB/TT / BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN
 Foto: BJÖRN LARSSON ASK/KB/TT / BONNIERARKIVET TT NYHETSBYRÅN
Anders Björkman

Hon är nog irriterad över att ställa in nu

Publicerad

Hon var 15 år och sjöng "Min vän Spiken" i radions "Morgonkvisten".

Samma kväll kom det samtal från Stockholm.

Precis där startade karriären.

Det är 65 år sedan.

Lill-Babs fyller 80 i dag, orkar inte med någon fest, men det hindrar inte att hon firas och hyllas. 

Alla känner till Lill-Babs, har hört henne, sett henne i tv eller läst om henne. Under 1900-talet var hon Sveriges mest omskrivna person alla kategorier, ständigt på veckotidningars omslag, ofta på löpsedlarna.

Barbro Svensson från Järvsö, hon som sjöng "Min vän Spiken", blev Sveriges populäraste artist. 

Det var orkesterledaren Simon Brehm som ringde från Stockholm den där kvällen och bad henne komma och provsjunga. Snart stod hon vid mikrofonen på Bal Palais med store Simon vid basen bakom.

 

LÄS MER: Lill-Babs hyllning skjuts upp – efter sjukdomen 

 

Simon Brehm blev hennes "artistpappa", såg efter henne, gav henne artistnamnet Lill-Babs och klädde på henne, när hon var alltför urringad. Flickan från Järvsö var ju bara 15 år – fast hon sa hon var 16.

När Barbro tvingades åka hem till Järvsö och föda dottern Monica, så blev det ett avbrott i karriären. Men mamma Brita tog hand om dottern Monica medan Lill-Babs åkte tillbaka, sjöng på Nalen och turnerade i folkparkerna.

1959 kom Klas-Göran in i hennes liv. Stikkan Anderson hade skrivit låten, Lill-Babs sjöng in den på dialekt och "Är du kär i mig ännu Klas-Göran?"  blev hela karriärens största skivsuccé.

Det gav inkomster och hon fick råd med ett hus, så mamma Brita kunde flytta till Stockholm med Barbros yngsta syskon och Monica.

Lill-Babs turnerade flitigt, gick i Simon Brehms skola, spelade in skivor, fick enkla filmroller. 1961 var hon så etablerad att hon fick representera Sverige vid Eurovision i Cannes. Låten hette "April april" och hon kom näst sist.

Varje sommar sjöng hon sig igenom Sverige. En turnéplan från 60-talet visar att hon gjorde 137 platser på 75 dagar. 

Lill-Babs med dottern Malin Berghagen.Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES

LÄS MER: Lill-Babs på sjukhus – flyttar fram 80-årsfesten 

 

1974 fick hon huvudrollen i musikalen "Annie get your gun", Sveriges första arenashow på Scandinavium i Göteborg. 350 personer, hästar och cirkusartister. 100 000 personer såg de 12 föreställningarna. Lill-Babs fick bra recensioner – och bra betalt. 

Nu var hon showartist. Uppträdde på krogar på vintern, i folkparkerna på sommaren. Eftersom hon varit i Las Vegas och fått inspiration så var det dans och komik och lite till. Fulla hus på scener i hela Norden. 

1980 uttryckte akademiledamoten Lars Forssell sin beundran för Lill-Babs, som han tyckte var en fantastisk kvinna. Det slutade med att Forssell skrev en hel krogshow åt henne. Karin Falck regisserade och Lill-Babs, som fick visa nya sidor, fick lysande recensioner.

 

LÄS MER: Lill-Babs 80 år – nu hälsar hon från sin sjuksäng 

 

Lill-Babs har gjort allt, medverkat i allt som går att vara med i. Redan 1957 var hon med i en tv-sändning – och då fanns knappt tv. I dag har hon en roll i succéserien "Bonusfamiljen".

Hennes karriär har pågått utan uppehåll i 65 år. Och pågår fortfarande. 

Hon är säkert irriterad över att hon nu tvingats ställa in några spelningar. Ledsen för att hon sviker sin publik.

Och det är detta hennes stora popularitet vilar på. 

Bakom den glamourösa showartisten Lill-Babs så står den omtänksamma Barbro Svensson, som tålmodigt i alla år stannat efter föreställningen för att ge en kram till alla som velat ha.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag