Anders Björkman

"Hon är drottningen av jul i sin röda klänning"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Cornelia Nordström

Hon såg ut som Drottningen av Jul, Petra Mede, där hon tog emot i sin röda klänning på den vita skinnsoffan.

Elegant, välformulerad och med full kontroll över handen som tände ljuset.

Elfte julvärden efter Weise. Visst var en del tveksamma när detta uppdrag gick till Petra Mede.  Den begåvade, den eleganta, den språkkunniga, den komiska, den ironiska – men var hon den rätta för att som julvärd förmedla värme och gemenskap?

Jodå, första framträdandet var mycket proffsigt. Hennes klänning var lika röd som den drottning Silvia bar kvällen före – men den här var större. Och den böljade över den vita skinnsoffan och bredde ut sig framför den vackra granen.

Hon talade vänligt och långsamt – väldigt långsamt faktiskt – och hon försökte ta in alla i julens gemenskap.

Hon var en smula privat, nämnde att hon förra julen låg på sjukhus med nyfött barn och hon bjöd på en anekdot från sin barndom, där farsan eldade upp granen.

Sedan tände hon ljuset, utan att darra det minsta på handen, och lämnade över till  Benjamin Syrsa.


Vid två längre stunder under julaftonskvällen hade Petra Mede en gäst, pastorn och författaren Tomas Sjödin, och det blev samtal runt vissa ord som hör samman med julkänslor: gemenskap, ensamhet, glädje, saknad, eftertanke.

Det var vackert tänkt, kanske gav det en del tittare något, men själv tyckte jag det som sades var de väntade replikerna, eftersom tiden inte medgav någon fördjupning.

Men som helhet genomförde hon sitt svåra julaftonsuppdrag väl. Det är en balansgång, inte för allvarlig, inte för glättig  – och absolut ingen ironi.

Inte var hon den varmaste av värdar, Petra Mede, men helt klart den elegantaste. Drottningen av Jul.


För 54:e gången visades "Kalle Anka och hans vänner". Nu blir det inget förrän nästa jul och det bestämmer amerikanska filmbolaget Disney.

SVT har lyckats förhandla till sig denna traditionella visning, men programmet får bara visas en enda gång, just denna tid 15.00, och sändningen får inte nå utanför Sverige. Ingen repris, inte på SVT Europa, inte på SVT Play.

En gång om året, julafton 15.00. Och då måste SVT också klippa in avsnitt ur bioaktuella Disney-filmer.

Tv igår

Bäst...

Strömstedt-Törnquist, jul i "Nyhetsmorgon"

Besk...

Victoras secret fashion show, jul-tv i TV3

På webb-tv...

"Nordisk julkonsert", tradition med nordiska artister.

www.svtplay.se