Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström
Anders Björkman

"Hon är drottningen av jul i sin röda klänning"

Publicerad

Hon såg ut som Drottningen av Jul, Petra Mede, där hon tog emot i sin röda klänning på den vita skinnsoffan.

Elegant, välformulerad och med full kontroll över handen som tände ljuset.

Elfte julvärden efter Weise. Visst var en del tveksamma när detta uppdrag gick till Petra Mede. Den begåvade, den eleganta, den språkkunniga, den komiska, den ironiska – men var hon den rätta för att som julvärd förmedla värme och gemenskap?

Jodå, första framträdandet var mycket proffsigt. Hennes klänning var lika röd som den drottning Silvia bar kvällen före – men den här var större. Och den böljade över den vita skinnsoffan och bredde ut sig framför den vackra granen.

Hon talade vänligt och långsamt – väldigt långsamt faktiskt – och hon försökte ta in alla i julens gemenskap.

Hon var en smula privat, nämnde att hon förra julen låg på sjukhus med nyfött barn och hon bjöd på en anekdot från sin barndom, där farsan eldade upp granen.

Sedan tände hon ljuset, utan att darra det minsta på handen, och lämnade över till Benjamin Syrsa.

 

Vid två längre stunder under julaftonskvällen hade Petra Mede en gäst, pastorn och författaren Tomas Sjödin, och det blev samtal runt vissa ord som hör samman med julkänslor: gemenskap, ensamhet, glädje, saknad, eftertanke.

Det var vackert tänkt, kanske gav det en del tittare något, men själv tyckte jag det som sades var de väntade replikerna, eftersom tiden inte medgav någon fördjupning.

Men som helhet genomförde hon sitt svåra julaftonsuppdrag väl. Det är en balansgång, inte för allvarlig, inte för glättig – och absolut ingen ironi.

Inte var hon den varmaste av värdar, Petra Mede, men helt klart den elegantaste. Drottningen av Jul.

 

För 54:e gången visades "Kalle Anka och hans vänner". Nu blir det inget förrän nästa jul och det bestämmer amerikanska filmbolaget Disney.

SVT har lyckats förhandla till sig denna traditionella visning, men programmet får bara visas en enda gång, just denna tid 15.00, och sändningen får inte nå utanför Sverige. Ingen repris, inte på SVT Europa, inte på SVT Play.

En gång om året, julafton 15.00. Och då måste SVT också klippa in avsnitt ur bioaktuella Disney-filmer.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag