Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

Hela hans liv var som en Hollywoodfilm

Foto: / AFTONBLADET / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ AFTONBLADET / 2916 / IBLAB
Foto: KARIN TÖRNBLOM / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ / IBLAB

Joker var den mest kända karaktären i tv-serien "Rederiet" . 

Skådespelaren Johannes Brost var själv en joker i leken.

Hela hans liv var som en film, en Hollywood-melodram med mycket humor och fantastiska inslag.  Det mesta verkade bara hände runt honom och det som inte hände, det skapade han själv.

Rubriker och löpsedlar, sex och kokain, stammis på Café Opera och kompis med Mick Jagger, en månads fängelse och tv-succéer, skulder och kvinnor och fyra barn. 

Han var en duktig underhållare, både på scen, i tv och på krogen. En trevlig kille, rolig och snabb. Hans varggrin charmade kvinnor.

Som barn var han van vid skådespelarfester.  Johannes mamma Gudrun Brost, var känd skådespelare, som jobbade med alla de stora, från Karl Gerhard till Ingmar Bergman, en uppvaktad skönhet.

Johannes var mycket fäst vid sin mor, men skulle absolut inte bli skådespelare. Och så blev han det. 

LÄS MER: Johannes Brosts sista svåra tid 

Genombrotten kom i julkalendern "Stjärnhuset" 1981 och i tv-leken "Gäster med gester", där han visade sin humor. Nu var Brost känd från tv och fick välbetalda jobb på privatteatrarna i farser som "Bäddat för 6" och Charleys tant". Filmrollerna, halvstora och mindre, rullade förbi.

1989 ledde Brost och Per Eggers SVT:s "Nöjeskompaniet" och ett par miljoner tittare hade kul. Deras buktalarsketch "Säg Hej till publiken" citerades överallt.

1992 fick han rollen i "Rederiet". Torbjörn "Joker" Jonasson, bartender ombord på Freja, hade rak lugg och blå glasögon. Joker och knäppe Uno förekom ofta i korta komiska inslag, när dramatiken blev för tung. 

"Rederiet" gick i tio år, 318 avsnitt och Joker var med nästan varje vecka. Det satte sina avtryck.

Privat fick Brost, som då hade familj, för första gången ett vanligt jobb, spelade in på kontorstid. Och han slutade gå på Café Opera efter att ungefär tusen gånger hört repliken, "Tjenare Joker, står inte du på fel sida om bardisken".


LÄS MER: Johannes Brost är död efter sjukdomskampen 

För skådespelare Brost blev det lågkonjunktur. Film och tv ville inte ha Rederiet-figuren. 

Först när Brost var med i förra "Stjärnorna på slottet" tog han med stor tvekan på sig Joker-glasögonen och serverade i en mycket kort sketch. 

Då hade det ändå gått nästan 15 år och han hade fått guldbagge för filmen "Avalon".

För han dök alltid upp som en Joker, kom alltid tillbaka. Senast i julhelgens "Fröken Frimans krig", i en liten men bra spelad roll.

För mindre än ett år sedan dansade han i "Let´s dance" och gjorde en  rolig parodi på Mick Jaggers rörelseschema. Brost gick ner onormalt mycket i vikt och det var inte bara dansen, det var cancern.


LÄS MER: Vännerna sörjer Johannes Brost