Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Hefner blev på äldre dar en patetisk figur

Hugh Hefner. Foto: RICH SCHMITT / ZUMA PRESS / SPLA / RICH SCHMITT / ZUMA PRESS / SPLA SPLASH NEWS
Playboy mansion. Foto: MPNC / STELLA PICTURES BACKGRID US
Hugh Hefner blev Foto: VPCD / STELLA PICTURES BACKGRID US

Hugh Hefner byggde sin framgång på mäns pubertetsdrömmar.

Playboy-imperiet blev en del av 1900-talets USA.

Jag har aldrig träffat Hugh Hefner, men jag har varit hemma hos honom.

Hugh Hefner uppfann utvikningsflickan och med det vapnet slog han upp en dörr i 50-talets kristna sexualfientliga USA. Han skapade Playboy, där han blandade kvalificerade artiklar med nakenbilder på storbystade, äppelkindade flickor. Allt kryddat med ”Playboy-filosofin” och svar på läsarnas sexfrågor.

Playboy växte snabbt, varumärket – kaninen i svart och vitt – blev ett begrepp och tidningen lanserade en sorts påhittad livsstil för män, som i dag känns mycket omodern.

Hefner höll hög nivå på sitt magasin. Det var tunga intervjuer med världskändisar, kända författare som Ernest Hemingway och Norman Mailer skrev exklusivt, det var kvalificerade kulturspalter och det var de bästa fotograferna som plåtade mittuppslaget med flickan – som Hefner själv valde ut.

Hon skulle se ut som flickan i huset bredvid, ofarlig men sexig, inte vulgär, men ändå möjlig att erövra för läsaren.

Hugh Hefner. Foto: KIRK MCKOY / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Hugh Hefner öppnade Playboy club, där medlemmarna fick en egen nyckel och där herrarna blev serverade av ”bunnies”, vackra flickor i korsett, kaninöron och liten tofs på rumpan. 

I efterhand avslöjades att flickorna hade dåligt betalt och måste le sig till dricks och acceptera klappar i baken.

När imperiet var som störst på 70-talet fanns det 35 Playboy-klubbar i världen, det var tv och film, och magasinet sålde i sju miljoner exemplar varje månad.

På 80-talet, när porren flödade, var guldåren över för imperiet. Dottern Christine tog över, stängde klubbarna, rensade i verksamheten och satsade på magasinet, video och tv-kanalen.

Hugh Hefner ägnade sig mest åt att profilera sin egen filosofi, lät sig fotograferas i sin favorithemmadress – sidenpyjamas och morgonrock – och omgav sig med vackra flickor som var 30 år yngre. Han var också partyfarbror i Playboy Mansion, 30-rumskåken bakom höga murar i Beverly Hills i Los Angeles.

Bild från "Girls of the Playboy Mansion. Foto: / KANAL 5

Där hälsade jag på i slutet av 80-talet. Jag kände en bartender, som tillhörde personalstyrkan i Playboy Mansion. Det var ett 70-tal anställda. 

Jag kom dit en förmiddag och bottenvåningen var som en restaurang med stort 24-timmars kök.

Jodå, husets herre var hemma. Han låg och sov på övervåningen.

Min kompis visade mig runt. Jag tittade in i ”lekrummet”, där det var flipperspel och andra leksaker. Sedan tog vi en promenad i  playboyens version av paradis-trädgård. 

På den gigantiska gräsmattan skuttade vita kaniner omkring. Där gick en påfågel i buskarna, ett rådjur, i en stor damm såg jag en flamingo, men aporna syntes inte till. I små dammar simmade glänsande japanska fiskar, som på den tiden kostade 1000 dollar styck.

Jacuzzi-grottan var uthuggen ur berget, vackert ljussatt och med porlande vatten. På en av väggarna hängde ett jätteporträtt av senaste blonda flickvännen.

Men man fick inte bada i grottan eftersom där förekom en olämplig bakterie.

Här på den stora gräsmattan hölls i alla år stora utomhuspartyn med Hollywoods-stjärnor. Det var omtalade fester, cirkus och show. Playboy Mansion hade både zoo-licens och permanent fyrverkeri-tillstånd.

Hugh Hefner blev på äldre dar en patetisk figur, som ständigt omgav sig med minst fyra vackra kvinnor, som nu var 60 år yngre.

Han var en skicklig publicist, som insåg att det ihopknäppta USA började förändras på 50-talet och utnyttjade det.

Han har förstås kritiserats hårt för sin kvinnosyn, hur han exploaterade kvinnokroppar. Samtidigt har han hyllats för att han bekämpat rasism, lanserat svarta jazzmusiker och författare, och han stöttade medborgarrättsrörelsen.

Nu begravs han och jag vet exakt var. På Westwood-kyrkogården i Los Angeles köpte han för många år sedan ett enkelt fyrkantigt fack för urnan. 

I hyllan bredvid står Marilyn Monroes urna. Hon var hans första utvikningsflicka.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!