Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Hansdotter lyser starkt – men hälften har man ingen aning om

Frida Hansdotter.Foto: GIOVANNI AULETTA / AP TT NYHETSBYRÅN

Två populära personligheter – Sanna Kallur och Frida Hansdotter.

En lirare som Kim Källström och en ettrig sprintåkare som Ida Ingmarsdotter.

Men halva startfältet har man ingen koll på.

”Mästarnas mästare” ser med andra ord ut som vanligt. Få stora stjärnor och flera som de flesta inte har en aning om.

Jag talar om den breda tv-publiken, som brukar vara uppåt 1,5 miljoner tittare i alla åldrar. Få i Sverige är stjärnor för alla, även om det finns många som håller internationell klass.

Micke Leijnegard, den eviga programledaren, har sparat konstpauser hela året, för att kunna prata dramatiskt på en grekisk ö. Och även detta år har han lyckats få ihop tio deltagare.

Men han måste spola förra säsongens rehab för utslagna, som fick småtävla om att komma tillbaka – för att åka ut en andra gång. Det var riktigt pinsamt.

De två populäraste är Sanna Kallur och Frida Hansdotter.

Häcklöparen Sanna kämpade mot skador och grät och jublade om vart annat i tv. Alpina åkaren Frida tog OS-guld, var alltid på gott humör och busade lite i backen i sitt avskedsåk.

Två kända fotbollslirare har betytt mycket i sina landslag. Josefine Öqvist, energisk anfallare, vann både VM-silver och VM-brons. Kim Källström, mittfältare med lång proffskarriär, i landslaget fyra EM och ett VM.  

Kända namn är längdhopparen Michael Tornéus, som deltagit i OS, VM, EM, och skidåkaren Ida Ingmarsdotter, sprinter med stafettguld i VM och OS.

Men sedan bleknar det. MMA-fightern Jörgen Kruth minns jag för att han har ett så tufft namn. De tre sista namnen i grupp två måste jag googla: Henrik Windstedt, friåkare, Kenneth Hansen, rallycross, Pernilla Johansson, thaiboxning. 

Bland de sistnämnda kan dock en blivande tv-favorit finnas, en smart taktiker, en rolig person, som gör avtryck i denna speciella tv-underhållning för vinnarskallar.

Bland alla tio kan det också finnas en besvikelse, som inte svarar mot publikens förväntningar. Det har förekommit.

Vem blir 2020 års Kjell Isaksson, den 70-årige stavhopparen, som förra säsongen överraskade ur alla synvinklar.

Vem blir 2020 års Tommy Salo, ishockeymålvakten, som förra säsongen misslyckades på alla möjliga sätt.