Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Gonorré eller fästingar till frukost?

I ena kanalen gonorré, i den andra fästingar.

Morgon-tv ger inte precis någon lustfylld start på dagen.

Jo, jag vet. Det mesta står lite still några veckor och redaktioner försöker hitta på innehåll. Redaktörerna funderar över ämnen som kan intressera just de människor, som finns där ute i sommaren. Och även i semestertid finns det en oändlig kö av experter redo att yttra sig.

Tidningarna har också framkrystade sommarreportage som man hoppas ska beröra läsarna. I papperstidning bläddrar man lätt förbi. På nätet klickar man vidare. Men när man tidig morgon sitter där framför tv med sin kaffekopp, då blir livets alla faror påtagliga.

Sommar verkar vara bland det farligaste man kan råka ut för.

Värmen är farlig, risk för uttorkning. Vi dricker för mycket, risk för alkoholism. Vi kan inte umgås på semestern, skilsmässa i september. Bada är livsfarligt, den som inte drunknar får i sig bakterier. Båtmotorer stjäls, maten ruttnar och så solen, den djävulskt farliga solen.

Nya faror i tv varje dag. Det är bäst att hålla sig hemma och inomhus, helst inplastad från topp till... Nej, ingen plast, då blir Greta förbannad,

Det är tur att morgon-tv har en historia att då och då blanda in bland alla varningar.

Livet i finkan för ASAP Rocky känns rentav som en positiv nyhet. 

”Secret city” (SVT) är en politisk thrillerserie från Australien. Myndigheter lägger locket på, krisen stör Kina, som ligger nära. Politiker ljuger, polisen är inte att lita på och journalisten Harriet Dunkley märker att personer hon har kontakt med försvinner eller dör.

Spännande, nya miljöer, nya ansikten och annorlunda. Inte de där vanliga greppen som de flesta USA-serier tar för att amerikanska tittare ska hänga med.  Och säsong 2 av ”Secret city” är inspelad.

”Kunskapstävling om medicin”. Så beskriver SVT den norska tv-leken ”Diagnoskampen”, som visas i år också. Men egentligen är det precis som det låter: gissa-min-sjukdom.

Två lag och en patient.

Läkarlaget får bara använda sin erfarenhet. Utmanarlaget får söka på nätet. Patienten drar sina symptom.

Rätt diagnos vinner.