Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

"Gift vid första ögonkastet" är tillbaka – helt obegripligt

Fjärde säsongen av "Gift vid första ögonkastet". Obegripligt. 

Jag trodde SVT skulle lägga av efter första.

Nervösa skratt dominerar första avsnittet av SVT:s nya "Gift vid första ögonkastet". Vid beskedet att de ska gifta sig om två veckor, så börjar samtliga deltagare skratta, mer eller mindre hysteriskt. 

 "Är det här på riktigt?" frågar en av deltagarna rakt ut i luften. Det är en befogad fråga.  

Det handlar om arrangerade äktenskap. Det vill säga att de bestäms av  andra än de två som ska gifta sig. 

I historien har det haft politiska eller ekonomiska orsaker, eller bara att familjer vill skapa ett gott parti.

Men här, i SVT:s äktenskapslek, arrangeras äktenskap av tre experter, som bland 1300 sökande hittat par, som de tycker passar ihop. 

Dessa par, som inte träffats före vigseln, ska vara gifta en månad och sedan kan de skilja sig – om de vill. Och det vill de.

Åtminstone hittills. Experterna har inte klarat av att skapa kärlekslycka under tre säsonger. I stället har deltagare uttryckt besvikelse och blivit deprimerade, någon har gått ut och varnat för SVT:s "Gift vid första ögonkastet".

Varför gifter sig dessa människor i tv? De tycks inte ha något gemensamt med de vulgära dejtingseriernas halvnakna deltagare, som mest verkar vara med för att festa och visa upp köpta bröst och nya tatueringar.

"Gift vid första ögonkastet" är inte på något sätt vulgärt. Här är det mest gulligt – och nervösa skratt. Mor och far, mormor och bror får veta och blir gladare än blivande brudparet. 

I premiärens vigsel är båda familjerna rikligt representerade. Alla verkar lyckliga och skrattar mycket, kanske av just nervositet.

Men allt verkar lite väl tillrättalagt? 

Är bröllopsgästerna ditjagade av trycket från tv? 

Har någon i familjerna protesterat mot hela jippot? 

Och efter skilsmässan, blir det då vårdnadstvist om marssvinen Eskil och Ernst?