Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Frågan måste ställas: Får nybörjarna hjälp?

Detta är ”På spåret” i SVT

Det fanns inga förväntningar på något av lagen inför veckans match. 

Men båda överraskade – debutantlaget kanske med lite hjälp. 

Första matchen i grupp 3 blev jämn, kunskapshålen var ungefär lika stora, och inget lag var favorit. Veteranlaget var bättre än förra året, debutantlaget var bäst. 

Det är över 20 år sedan de spelade far och dotter i ”Skärgårdsdoktorn”, men fortfarande förknippas Samuel Fröler & Ebba Hultkvist Stragne  med tv-serien. När de var med förra året, så uppträdde de även i buren som far och dotter. Han var eftertänksam och sömnig, hon var hetsig och röt ”Ryck!” åt sin tröge pappa.

Erfarenheten hade nu slipat samspelet, Fröler såg rent av vaken ut. 

Johan Glans & Farah Abadi, han etablerad komiker, hon programledare i radio-tv, var oprövade debutanter. Han körde sin halvblyga komikerstil. Hon bjöd på den där överentusiastiska hurtigheten, som alla som tjänstgjort i barnprogrammet ”Sommarlov” verkar drabbas av.

Samarbetet var inte det bästa i buren, ibland komiskt uselt. Hon skrek ”nej, nej, nej” och han gav ändå sitt svar – som var rätt.

Första resan till Karlstad. Inte svårt, Värmland var nära och ledtråden ”Tjipp” tog båda till Karlstad. Skärgårdslaget var lite före.

Andra resan till Alexandria i Egypten. Där ryckte Farah Abadi åt sig initiativet och med full pott på delfrågorna tog laget ledningen.

Tredje resan till Rotterdam i Nederländerna. Skärgårdslaget var först, närmade sig poäng för poäng, men nådde inte ända fram. 

Debutantlag brukar ha svårt i premiären, men här blev det knapp seger, 33–31. Hyggliga siffror för båda lagen.

En liten undring? Ger ”På spåret”-redaktionen nybörjarlag en hjälpande hand? Det misstänker en del tittare, som misstror tävlingar i tv.

Sportlaget, som var nybörjare i grupp 2, fick sportfrågor – som inte hjälpte.

Här fick nybörjarna frågor på Alexandria, som Farah Abadi med sin bakgrund hade erfarenhet av. 

En tillfällighet? Eller behöver skärrade nybörjare en lätt knuff. För att hålla matchen vid liv? För att undvika siffror som 37-7? För att skapa bättre tv-underhållning?