Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Först varnades tittarna – sedan skrek hon rakt ut

"Redan i försnacket hade Kristin Lundell varnat tittarna. Denna gång skulle hon och Johan Hilton satsa mer på aggressivitet".Foto: SVT
Kristin Lundell och Johan Hilton i "På spåret".Foto: SVT

– Dra för faen, skrek Kristin Lundell till sin reskamrat i första klass.

Så var det också en ovanligt hetsig drabbning i ”På spåret”.

Redan i försnacket hade Kristin Lundell varnat tittarna. Denna gång skulle hon och Johan Hilton satsa mer på aggressivitet. 

Det rök om första klass. 

Men motståndarlaget var redo,  Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin hade lämnat nybörjarnerverna bakom sig och attackerade direkt.

Kvartsfinalen mellan de bästa tvåorna blev en tuff resa, där lagen verkade åka på parallella spår och ryckte samtidigt.

P1-profilen Bolin tog tre fullpoängare i rad på första resmålets delfrågor och fortsatte med kvalificerade gissningar som landade rätt.

 

LÄS MER: Tittarna anklagar SVT för stor miss – fel lag kan ha vunnit 

 

Temperaturen steg när Kristin Lundell bakom det artiga leendet plockade fram vass ironi och iskall cynism. 

Sport har alltid varit en avgrund för Lundell & Hilton. En skidfråga, där svaret var skiathlon, blev därför en motgång i slutspurten när Hilton försökte sig på  ”klassiskt stake”.

Första resan gick till München. Bolin hade tanken redan på tio poäng men avvaktade. På sex drog både lagen samtidigt, men datorn avgjorde att Bramme Sey & Bolin var tiondelen före. 

På andra resan hördes Bolin nämna Taiwan redan på allra första ledtråden, men avvaktade med staden Taipei till åttan. Då bubblade adrenalinet i Lundell som gav Hilton en tydlig order: Dra för faen!

 

LÄS MER: De är ett dystert lag – kommer inte gå vidare 

 

Bramme Sey & Bolin hade en klar ledning, men när tredje resan gick in i Norge var Lundell & Hilton först i Trondheim. Sedan kände Lundell igen norska prinsessan Märtha Louise på naglarna – imponerande. 

På sista musikfrågan briljerade båda lagen och kunde koppla musiken både till Aha och Åse Kleveland. Snyggt slut på årets mest underhållande match med toppresultat för båda lagen, 36-32. 

Detta innebar att förra årets vinnare, Lundell & Hilton, fick ta sista tåget hem medan Bramme Sey & Bolin tuffade vidare till semifinal.

För domare Fredrik Lindström var det en lyckad kväll eftersom han fick rulla sig i språkvetenskap och notera flera exempel på förminskingsformen diminutiv.