"Redan i försnacket hade Kristin Lundell varnat tittarna. Denna gång skulle hon och Johan Hilton satsa mer på aggressivitet". Foto: SVT"Redan i försnacket hade Kristin Lundell varnat tittarna. Denna gång skulle hon och Johan Hilton satsa mer på aggressivitet". Foto: SVT
"Redan i försnacket hade Kristin Lundell varnat tittarna. Denna gång skulle hon och Johan Hilton satsa mer på aggressivitet". Foto: SVT
Kristin Lundell och Johan Hilton i "På spåret". Foto: SVTKristin Lundell och Johan Hilton i "På spåret". Foto: SVT
Kristin Lundell och Johan Hilton i "På spåret". Foto: SVT
Anders Björkman

Först varnades tittarna – sedan skrek hon rakt ut

Publicerad

– Dra för faen, skrek Kristin Lundell till sin reskamrat i första klass.

Så var det också en ovanligt hetsig drabbning i ”På spåret”.

Redan i försnacket hade Kristin Lundell varnat tittarna. Denna gång skulle hon och Johan Hilton satsa mer på aggressivitet. 

Det rök om första klass. 

Men motståndarlaget var redo,  Amie Bramme Sey och Gunnar Bolin hade lämnat nybörjarnerverna bakom sig och attackerade direkt.

Kvartsfinalen mellan de bästa tvåorna blev en tuff resa, där lagen verkade åka på parallella spår och ryckte samtidigt.

P1-profilen Bolin tog tre fullpoängare i rad på första resmålets delfrågor och fortsatte med kvalificerade gissningar som landade rätt.

 

LÄS MER: Tittarna anklagar SVT för stor miss – fel lag kan ha vunnit 

 

Temperaturen steg när Kristin Lundell bakom det artiga leendet plockade fram vass ironi och iskall cynism. 

Sport har alltid varit en avgrund för Lundell & Hilton. En skidfråga, där svaret var skiathlon, blev därför en motgång i slutspurten när Hilton försökte sig på  ”klassiskt stake”.

Första resan gick till München. Bolin hade tanken redan på tio poäng men avvaktade. På sex drog både lagen samtidigt, men datorn avgjorde att Bramme Sey & Bolin var tiondelen före. 

På andra resan hördes Bolin nämna Taiwan redan på allra första ledtråden, men avvaktade med staden Taipei till åttan. Då bubblade adrenalinet i Lundell som gav Hilton en tydlig order: Dra för faen!

 

LÄS MER: De är ett dystert lag – kommer inte gå vidare 

 

Bramme Sey & Bolin hade en klar ledning, men när tredje resan gick in i Norge var Lundell & Hilton först i Trondheim. Sedan kände Lundell igen norska prinsessan Märtha Louise på naglarna – imponerande. 

På sista musikfrågan briljerade båda lagen och kunde koppla musiken både till Aha och Åse Kleveland. Snyggt slut på årets mest underhållande match med toppresultat för båda lagen, 36-32. 

Detta innebar att förra årets vinnare, Lundell & Hilton, fick ta sista tåget hem medan Bramme Sey & Bolin tuffade vidare till semifinal.

För domare Fredrik Lindström var det en lyckad kväll eftersom han fick rulla sig i språkvetenskap och notera flera exempel på förminskingsformen diminutiv.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag