Anders Björkman

Filmerna som skulle göra Sverige förberett på krig

Publicerad

Krig i Sverige, svenska soldater stupar, civilbefolkningen drabbas. 

Men Sverige är väl förberett.

"Om kriget kommer" var en broschyr som fanns i varje hushåll en gång i tiden. "Om kriget kom" var titeln på dokumentären tills någon på SVT döpte om till den mer poetiska titeln "Skymningsläge – Sverige under kalla kriget" (kan ses på SVT Play).

Försvaret har gjort tusentals timmar informationsfilm för militär och civila, filmer som skulle förbereda alla på kriget. 

Journalisten Melker Becker, som fått gräva i filmförråden, har klippt ihop en egen krigsfilm. 

Skickligt gjort. Blandningen av autentiska krigsbilder och övningar med militär och civilförsvar ger en förbluffande äkthet.

Man ser att det är 80-tal, fordon och vapen är nästan nostalgiska. Men berättelsen har en nedräkning, dag för dag, som dramatiserar stormaktens anfall.

Svenska flyget är slut efter tre dagar. Då är alla plan nedskjutna. Marinen och kustförsvaret håller ett par dagar till.

Dag 9 är det landstigning, fiendens stridsvagnar rullar i land. Hela  svenska armén är mobiliserad, men får dra sig tillbaka in i landet.

Befolkningen drabbas hårt, många tvingas lämna sina hem och söker sig ut i skogarna. 

Där är civilförsvaret väl rustat. I hemliga förråd ligger sedan decennier materiel och förnödenheter. Där finns det mesta, till och med en pillermaskin, som kan göra medicin.

Filmen är ett intressant historiskt dokument, som dessutom blir en smula aktuell när vi åter diskuterar stormaktshot. Men vår beredskap är i dag halvskrotad.

Dag 1 i den här krigsfilmen börjar med tv-nyheter om att kriget brakat loss i Europa och att fientliga styrkor har siktats på svenskt territorium.

Befolkningen uppmanas att stanna hemma och invänta nya meddelanden. 

För att många lugnt ska sitta kvar vid tv:n visas populära program: "Björnes magasin", Abba och Hasse och Tage-revyn "Under dubbelgöken".

Det var på 80-talet, det. Vad hade SVT visat i dag? 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag