Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Fasaden sprack – när besvikelsen blev för stor

Gunnar Bolin och Amie Bramme.Foto: SVT

– Nä, men helvete, spontansvor P1-Bolin, när han missat att svara Gullan Bornemark.

Det var hetsigt och spännande i årets bästa ”På spåret”-match, som avgjordes på allra sista frågan.

Semifinal mellan två bra lag som åkt några resor, fått upp ångan och lämnat kvar nerverna på perrongen. 

Radiorösterna Gunnar Bolin & Amie Bramme drabbade samman med författaren Isobel Hadley Kamptz & Kalle Lind, populärkulturarkeolog. 

Det slutade med årets högsta poäng för vinnarlaget. Men också med årets högsta poäng för ett förlorande lag.

Det var svettigt och engagerat i båda vagnarna, men där fanns också humor. Och det osade till i frustrationen då och då.

När Isobel bläddrade i sin egen hjärna för att komma på namnet på en av Roms sju kullar, så suckade hon halvhögt ”Va´fan heter kullen?”. 

Och när Bolins välmodulerade röst från P1:s kulturavdelning på sista musikfrågan nämnde Gullan Bornemark, men sedan ändrade sig till felaktiga Alice Tegnér, då blev besvikelsen för stor, då tappade han P1-fasaden med ett ”Nä´men helvete!”.

 

LÄS MER: Först varnades tittarna – sedan skrek hon rakt ut 

Första resan gick till Rom, vilket Kalle efteråt påstod sig ha kunnat redan på tio. Men eftersom han inte drog i nödbromsen, så sa Bramme det på åtta och dressinen rullade in först på Termini i Rom.

Andra resan var svårare. Kalle & Isobel var i Istanbul och spanade vilset medan Bolin & Bramme försiktig rullade på rätt spår mot Litauens huvudstad Vilnius. 

Inför tredje resan stod det 25-24, men Bramme kände igen en strof ur Ted Ströms ”En vintersaga”, blixtryckte på åtta med sådan kraft att Bolin blev rädd. Pajala var orten och ställningen svängde till 31-32.

Bramme & Bolin hade fortfarande ledning inför sista musikfrågan – men nollade. Kalle & Isobel hade chansen att nå oavgjort, klarade halva frågan, men inte att visan ”Det är så härligt att gå i solen…” är skriven av Gullan Bornemark.

 

LÄS MER: De är ett dystert lag – kommer inte gå vidare 

Slutresultat 38-36 till Bramme & Bolin, som tog expresståg till final, medan Kalle & Isobel, trots starka 36 poäng, åkte hem med rälsbussen.

En riktigt bra insats av två starka lag.