SVT förstörde spänningen i kvällens nattduell. Foto: Faksimil SVTSVT förstörde spänningen i kvällens nattduell. Foto: Faksimil SVT
SVT förstörde spänningen i kvällens nattduell. Foto: Faksimil SVT
Hanna Marklund valde Niklas Jihde, vars mästarfilm inte hade visats. Foto: Faksimil SVTHanna Marklund valde Niklas Jihde, vars mästarfilm inte hade visats. Foto: Faksimil SVT
Hanna Marklund valde Niklas Jihde, vars mästarfilm inte hade visats. Foto: Faksimil SVT
Anders Björkman

"Ett misslyckande av tv förstörde spänningen"

Publicerad

Ett misslyckande av tv förstörde spänningen i nattduellen.

Tittarna förstod i förväg att Niklas Jihde skulle vinna.

Alla som sett säsongens avsnitt av "Mästarnas mästare" reagerade förstås när fotbollsspelaren Hanna Marklund, som låg sist, valde Niklas Jihde som motståndare i duellen om vem som skulle åka hem.

Alla hade fått tillbakablickar på sina framgångsrika karriärer – utom en: Niklas Jihde, innebandyns främsta affischnamn.

Inte kunde Jihde förlora. Marklund kändes klar för flyget hem.

Detta måste Jihde i verkligheten räknat ut och protesterat mot när han blev utmanad. Något sådant fanns inte med i avsnittet.

Men det är faktiskt en regel sedan några år. Om en deltagare åker ut utan att karriärfilmen visats, får personen dyka upp för visning i ett senare avsnitt. Förlorarens föreställning – det blir nog rätt avslaget.

 

Peter Forsbergs enorma ishockeykarriär, den tog plats – över 12 minuter. Där fanns mycket att minnas.

VM-guld 1992 – hyllningar på Sergels torg i Stockholm för 19-åringen ("Jag gick fortfarande i gymnasiet").

OS-guld 1994 – Sveriges mest berömda ishockeymål.

Stanley cup-final med Colorado – tre mål på tio minuter.

 

Det roligaste i avsnittet var att den äldste och tunnaste, pingisens Jörgen Persson, fick högsta totalpoäng och blev immun.

Han var förvånad själv över sin kulstötning. På terrängbanans två varv, där det gällde att ha så lika varvtid som möjligt, joggade Persson stillsamt och skillnaden på varv 1 och varv 2 var 29 hundradelar.

I sista tävlingen, som var fånig, misslyckades Persson, men räkna räkor är ju inte precis en OS-gren. När de övriga tog ut varandra, så var Persson likväl segrare.

Kanske hade tv räknat med att Persson skulle hamna i nattduellen. Nu var han i stället immun och störde tv-planerna.

Därför kändes slutet rätt misslyckat för tittarna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag