Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

Erik och Lottas ”Big bang” är rena piratkopieringen

Erik Haag och Lotta Lundgren leder nya frågesporten ”Big bang” i TV4.

”Big bang”, TV4:s nya frågesport, är rena piratkopieringen.

Erik Haag och Lotta Lungren gör en egen ”Alla mot alla”.

Och Erik Haag visar varumärket, sin nakna rumpa.

”Alla mot alla med Filip och Fredrik” är en framgång och sjätte säsongen rullar fyra kvällar i veckan. Filip Hammar och Fredrik Wikingsson har från början breddat begreppet allmänbildning och låter hela tiden lekfulla, fräcka frågor gå hand i hand med traditionella skolkunskaper. Popkultur, reklam, sexhjälpmedel möter historia, geografi, vetenskap.

Succén i Kanal 5 för ”Alla mot alla” har noterats av andra tv-bolag. Frågesport med två burar och två kändisar i varje. Hur svårt kan det vara? Billigt är det också.

”Big bang” visar hur svårt det är. Samma sak – men det lyfter inte. Ändå tar alla i, även de tävlande som nog är tillsagda att vara ”lite crazy”.

”Big Bang” har en ”tidsmaskin” som skickar lagen till olika år, från tidernas begynnelse till i dag. Jo, det är en digital ruta som snurrar fram ett förberett årtal. Och så ställs några frågar om det året.

År 1975 om ockupationen av Västtyska ambassaden i Stockholm. År 1887 om utvandringen till USA. ÅR 1668 om häxprocesserna i Sverige. År 2007 om amerikanska realityserien Kardashian.

Godkända ämnen i en frågesport. Men fattigt och färglöst formulerat. Även frågorna ska ha underhållningsvärde och ”Big bang” verkar sakna en engagerad redaktion.

”Tidslinjen” är lånad direkt från Kanal 5. Erik & Lotta har Anita Ekbergs berömda fontänbad i Rom som tidpunkt att placera händelser före och efter.

Filip & Fredrik frågar vad som är äldre än Magnus Uggla.

Bara ett exempel i en underhållning där till och med programmets runda vinjett, ”Big bang”, påminner om Kanal 5:s ”Alla mot alla”. 

Paret Erik Haag och Lotta Lundgren köptes över från SVT till TV4 för dyra pengar och löfte om att få göra vilken sorts tv de ville. 

Först blev det ”Återskaparna”, verkstadsnöje med känslosam renovering. Ingen brydde sig.

Sedan ”En smak för livet”, kändisars matminnen, där Jonas Gardell med förbundna ögon blev matad. Inte stannade världen precis.

Och nu, tredje försöket. Frågesport. Något Erik & Lotta varit bra på – som deltagare. Ett lysande spirituellt kändispar när de satt i buren i ”Alla mot alla” och blev totalsegrare två år i rad.

Men i ”Big bang” blir de fyrkantiga. 

Erik Haag ställer frågorna och tjatar om det är JÄTTEspännande fast det inte är det.

Lotta Lundgren är domare och praaatar lååångsamt och tyyydligt, som om det vore dålig mobiltäckning.

Och så var det den där rumpan… 

Erik Haag uppträdde i olika serier i SVT utan byxor. Fanns där en nakenstjärt, så nog satt den på Haag.

”Slutstriden” är sista inslaget i ”Big bang” och där vill de vara lite lössläppta. I premiären visas en rad bilder på kända personers bakdelar. Vem tillhör rumpan? Där är Trumps när han spelar tennis, Schwartzeneggers i småbyxor, skinkor på en känd staty och så vidare. 

Sista rutan, en halv naken rumpa – jodå, det är Erik Haag som visar varumärket. 

Det gör aldrig Filip och Fredrik.