Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

Svåra beslutet om sin mentor Hyland

Kommenterade sport för SVT och Radiosporten.
Tommy Engstrand blev 81 år gammal.
Foto: Samuel Unéus

Tommy Engstrand var radions lysande sportkommentator – och i dag kommer alla att rada upp minnesvärda referat.

Men Tommy Engstrand ledde också underhållning i tv, var ledig, lättpratad och smårolig.

Han var en av ”Hylands pojkar” – och fick senare ta tag i sin mentor Lennart Hyland när denne inte mådde så bra.

”Hylands pojkar”, det var en etikett som sattes på duktiga sportkillar, som skolades av Hyland och sedan gick i mästers fotspår och ägnade sig åt underhållning. 

Lars-Gunnar Björklund, Fredrik Belfrage, Ingvar Oldsberg och Tommy Engstrand. 

Med tusen timmar direktsändning i ryggsäcken var de utmärkta i underhållning inför några miljoner tittare på lördagar. De kunde prata rätt och ledigt.

Tommy Engstrand var sympatisk och var lätt att ha att göra med. Jag var inte så mycket sportreporter på 80-talet, men jag lystrade alltid när jag hörde hans spända stämband. Han var verkligen en riktig radioreferent i Hylands anda.

Och de få gånger vi pratade så märkte jag att han var intresserad av nöjesbranschen. Han läste recensioner och nöjeskrönikor.

Han var en period chef för radiosporten och då var inte Hyland och Engstrand kompisar precis. Hyland hade sina spritproblem.

När Hyland skulle åka på sitt sista OS, då krävde Tommy Engstrand absolut nykterhet. Annars skulle Hyland bli hemskickad direkt. Detta berättade Engstrand i tv-dokumentären om Hyland. Jodå, Hyland skärpte sig och skötte sig.

Lennart Hyland var den store underhållaren i tv:s barndom och de andra följde efter. Björklund, Belfrage, Oldsberg och så Engstrand, som på 80-talet delvis gick över till tv-underhållning.

I flera år var han en i gänget när det gjordes lördagsunderhållning, som hade flera programledare och ofta höll på hela kvällen. Alltid hette det något med att Engstrand var perfekt för det jobbet. Såg trevlig ut, klädde i smoking, var avslappnad i direktsändning och snabb och rolig i repliken.

Där fick Tommy Engstrand uppleva sitt största fiasko och ändå var det han som höll huvudet kallt. ”Zick Zack” hette lördagsnöjet och för första gången skulle det vara direktsänd tv-dragning i Lotto. En maskin med namnet Drakula skulle spotta ut numrerade bollar. 

Men det blev fel. Bollarna syntes för tittarna, men inte för Tommy Engstrand som läste raden. Om och om igen. Men han fick inte ihop sju siffror plus fyra tilläggssiffror.

De andra programledarna flydde, upplöstes i intet, medan Engstrand kämpade och tv:s telefoner började glöda.

Tommy Engstrand stod rak i stormen och långt efteråt kunde han skratta åt det. 

”Razzel” var ett annat helkvällsnöje och ett år ingick Melodifestivalen i direktsändningen. Lennart Swahn ledde presentationen men i halvtid dök Tommy Engstrand upp för att hjälpa till med poängställningen. Swahn var lätt tillbakalutad och inte så noga med siffror och då skulle Engstrand hjälpa till.

Det gick bra. Lasse Holm vann. Lena Philipsson kom tvåa. Men den bästa repliken, den kom från Tommy Engstrand när Lennart Swahn hade svårt att öppna kuvertet med resultatet. 

Swahn tyckte att han behövde något vasst att sprätta med.

– Ta armbågen, Lennart, sa Tommy Engstrand.