Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Läckberg kanske skryter – men hon vägrar be om ursäkt

Camilla Läckberg är mycket framgångsrik och hon ber inte om ursäkt för det.

En del kanske tycker att hon skryter.

Men hon är stolt över framgången som hon själv byggt upp.

Lena Söderblom, en av "Stjärnorna på slottet", fick kritik för att hon nedvärderade sin egen karriär. Det kan man inte anklaga succéförfattaren Camilla Läckberg för. Hon redovisar framgången i detalj, upplagan bok för bok. Drar siffror om de tio Fjällbacka-deckarna: 60 länder, 37 språk, 22 miljoner exemplar. 

Och med alla pengarna har det också kommit hatmejl,  framför allt från kvinnor.  Men Läckberg skäms inte, har gjort allt själv.

Vid frukost är det barndomens lilla Fjällbacka. Hon älskade skolan, en plugghäst med stora glasögon, alltid bäst i klassen. Men bästisen, det var pappa. 

Läckberg har i förväg varnat för tårar. De kommer när hon pratar om barndomens pappa och om hans död. Men därefter blir det mer siffror än tårar.

Till lunch serveras första boken och första barnet.  "Isprinsessan" blir antagen och två dagar senare kommer sonen.

Ur minnet rabblar hon början av karriären. Utbildad i marknadsföring tar hon tag i det själv. Ställer upp på allt, tidningar, föredrag, signerar böcker i matbutiken. 

Till middag blir det internationell karriär med statistik. Hon är stor i Spanien, Italien, Frankrike. Bilder av köande fans till Läckberg-tältet på bokfestival i Spanien ringlar sig längre än i "Antikrundan". Imponerande.

I höjd med fjärde boken skriver tidningarna om första skilsmässan. Hon har blivit kändis och överväger om hon ska dra sig undan. 

Läckberg beslutar att vara sitt eget varumärke. Därför klagar hon inte när privatlivet kanar omkring i medierna.

Jag tycker det är hederligt att berätta om detta. Många, som gjort allt för att bli kända, beklagar sig över när de väl blivit det. 

Läckberg slutar ungefär där. Fansen vet att det blir nya giftermål, nya barn, debatter, kriser och mycket annat. Kanske hade det varit spännande att höra om livet och karriären i dag?

Hennes hårda språngmarsch mot toppen är intressant, hon betar av mål efter mål, bit för bit.

Jag tänker på det när en aktivitet är att tatuera sig.  Vad väljer hon att ha på benet? Jo, logotypen till "Stjärnorna på slottet".  Nu har Camilla Läckberg gjort det också.