Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

"Efter fem" behöver uthållighet – allt annat är en dumhet

Tilde de Paula Eby styrde rutinerat premiären av nya direktsända "Efter fem".

Hyggligt men inte färdigt. Och det blev för mycket "Nyhetsmorgon" på kvällen.

Ett nytt magasin mellan 17.00 och 19.00, fem dagar i veckan. Det är en svår tid att locka tittare. Första timmen har folk inte hunnit hem, andra timmen är SVT urstarka med sina väl inarbetade tittartider. 

Det handlar om uthållighet, vilket inte TV4 haft vid tidigare försök. I något fall var nedläggningen en ren dumhet.

Tilde de Paula Eby är en av TV4:s största stjärnor och har ställt krav om uthållighet. Det är 115 eftermiddagar inbokade, så "Efter fem" hinner formas under våren.

Gamla nyheter i "Efter fem"

Magasinets styrka, det är Tilde de Paula Eby, som efter 17 år i grynings-tv nu fått sovmorgon. Vältränad i direktsändning, kan pendla mellan allvar och lättsamt, utan att trampa fel. 

"Efter fem" påminner annars mycket om "Nyhetsmorgon". Nyhetsuppläsaren och vädermannen från morgonen, politiske reportern och utrikesexperten. Första inslaget såg jag redan måndag morgon och en person intervjuades igen. 

 

 

Tre nyhetssändningar känns inte nödvändigt i magasinet. Sannolikt är det TV4-taktik för att inte publiken ska slå över till SVT för nyheter. 

Innehåll i premiären: Rättegång mot misstänkta terrorister, regeringsförhandlingar, strömlöst i Roslagen, vimmel från Cancergalan, för långt om Trump, Golden Globe-galan i Los Angeles. Och så dagens kändisintervju, i premiären samtal med Sven Melander, som är en tacksam gäst.

Tilde har TV4:s nyhetsredaktion att luta sig mot. Det är en styrka, men känns inte så nytt. Därför är det fräschaste i "Efter fem" Axel Pileby, plockad från TV4-sporten, som måndagar gjort roliga udda sportklipp i "Nyhetsmorgon". 

Axel Pilebys roll i "Efter fem"

Nu lanserade han "Sverigesvepet",  där han dammsuger landet på mindre nyhetsinslag och pladdrar lite spontant. Förstås ett svar på SVT:s "Sverige i dag" och söndagarnas "Landet runt". 

Pileby hade också kollat partiledarnas julfirande i sociala medier och körde snackisar från nattens Golden globe-gala – men det borde legat redan i "Nyhetsmorgon".

Jag kunde varit utan en meteorolog som visar ännu fler tittarbilder. Jag kunde varit utan meteorolog överhuvudtaget. 

Men man slapp i alla fall matlagning. 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!