Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Efter dramatiken i ”På spåret” – de är redan nu årets segare

Humor, nerver, dramatik. Djärva chansningar som gick hem – och misslyckades.

Så ska en semifinal i ”På spåret” se ut.

Semifinal 2 hade allt förra veckans semifinal 1 saknade. Då klagade jag på att matchen dog redan på första resan. Ett tag trodde jag även semifinal 2 skulle ta slut mitt i, men det vände igen.

Här fanns inte bara kunskap, utan tanke och taktik. Här fanns två starka lag. Och det blev en underhållande drabbning.

Skådespelarlaget Eric Ericson & Kjell Wilhelmsen, som varit i semifinal två gånger tidigare, vann den här säsongen sin grupp på ett tiopoängsryck som var så annorlunda att Kristian Luuk inledde semifinalen med att  visa det i repris.

Josefin Johansson & Johar Bendjelloul, komikern och journalisten, som blev  ”På spåret”-mästare 2018, fick i år en krokigare väg till semifinalen. 

Blixtsnabba gissningar

Eric & Kjell har likt revolvermän ett rykte om sig att dra snabbt. Detta tänkte motståndarna på och ingen drog snabbare än Johar – som ibland sköt sig själv i foten. Men det blev roliga dueller.

 

 

Första resan gick till skidorten Aspen i Klippiga bergen. Eric & Kjell tog ledningen och utökade den något under delfrågorna. Kjell imponerade när det gällde gamla filmtitlar.

Andra resmålet låg i Afrika och det var svårt. Johar blixtryckte på ledtråd om flaggan och hamnade i Luanda i Angola. Tian blev en nolla, eftersom resmålet var Maputo, huvudstad i Moçambique.  

Eric & Kjell tog ledningen med 19-11 och matchen såg ut att redan vara avgjord. 

Men Josefin & Johar knaprade poäng på delfrågorna och för en gångs skull blev en vinst i momentet Listan betydelsefull.

Tredje resan gick till Paris och en mycket koncentrerad Johar hade inte tappat självförtroendet. Han gick ut lika hårt, blixtryckte och denna gång gick tian hem. 

Därför vinner Eric och Kjell

Nu hade skådislagets ledning krympt till 29-28. I den alla sista tredelade musikfrågan hade båda lagen möjlighet att ta segern. Perfekt dramatik.

Eric & Kjell höll undan ända in i mål och vann med 39-37. Den poängen, både för segrare och förlorare, hör hemma bland säsongens toppar.

Nästa vecka avgörs ”På spåret”. Motståndarna i finalen, Parisa Amiri & Gunnar Wetterberg, måste vara klart bättre än i sin semifinal. 

Jag tror Eric Ericson & Kjell Wilhelmsen blir årets mästare. 

 

Sjukdomen stoppar inte Ozzy – mörkrets furste

ANDERS DAHLBOM: En rocklegendar med stabila kompisar