Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Ebba spårade ur direkt – tur att Fröler var vaken

Skärgårdslaget spårade ur direkt, men hämtade sig under programmets gång, skriver Anders Björkman. Foto: SVT

Det började med att Skärgårdslaget spårade ur. 

Ebba Hultkvist tog tåget till Malmö, 50 mil från resmålet, tyska Leipzig.

Tur att Samuel Fröler var vaken den här veckan.

Skådislaget Eric Ericson & Kjell Wilhelmsen, "På spåret"-veteraner från två semifinaler, var favoriter mot årets nykomlingar Samuel Fröler & Ebba Hultkvist, skärgårdsdoktorn och skärgårdsdottern, som förlorat sin första match.

Ericson & Wilhelmsen var skämtsamma och vitsande, hade ett naturligt samspel och det märktes att de är kompisar. 

Skärgårdslaget saknade kemi förra veckan, hade ingen kontakt med varandra. Fröler verkade ha domnat bort och Hultkvist fick ruska liv i honom. 

Men denna vecka var han vaken, nästan på hugget, briljerade med sina kunskaper och överraskade med en komisk sida. 

Framför allt var han inte lika hänsynsfull mot sin yngre lagkamrat. 

Första resan spårade ur, när Ebba Hultkvist hörde ordet ”hipp”, associerade till en teater i Malmö och drog i handbromsen. Och där nollade skärgårdslaget. Men det var en svår resa. Skådislaget rullade sakta in på Leipzig central med en blek fyrapoängare.

Andra resan var lättare. Men Wilhelmsen hade inte koll på var Bergslagen ligger och Ericson velade mellan Sala och Nora. Vakne Fröler kombinerade ledtrådarna ”Ett dockhem” och deckarförfattaren Maria Langs favoritmordplats och laget var först i Nora. 

När doktorn & dottern sedan vann Listan, som handlade om klädskapare, tog de ledningen.

Tredje resan var också svår, men pigge Fröler var först i italienska Bologna, höll avståndet och skärgårdslaget vann med siffrorna 28-25. Överraskande.

Med en seger och en förlust, sammanlagt 59 poäng, har Fröler & Hultkvist en chans att nå kvartsfinal.

Siw Malmkvist sjöng ”Sole sole sole”, låten som hon som första svensk fick in på USA-listan 1964. Inget av lagen kunde hennes duettpartner, italienaren Umberto Marcato, men det kunde jag och kände mig lite duktig.

Siw Malmkvist är ett fenomen. Etta på USA-listan för över 50 år sedan och nu stod hon här och sjöng låten på munter italienska.