Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Detta är tanklöst SVT – gör som TV4 i stället

Claes Elfsberg ratas av SVT. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Claes Elfsberg är Sveriges mest kända nyhetsprofil.

Tung, trygg och trovärdig.

Det är tanklöst av SVT att knuffa ut honom.

Claes Elfsberg personifierar SVT nyheter. Och han gör fortfarande sitt jobb bra. Jag har sett honom vikariera i ”Rapport” de här heta sommardagarna och där finns stabilitet och närhet och man får omedelbart intrycket att han vet vad han talar om.

Nu ser det ut att vara slut med vikariat, Elfsberg har fått besked att det förmodligen inte blir fler inhopp. SVT ska föryngra sitt utseende i rutan och raderar därför sitt mest kända nyhetsansikte för gott.

Claes Elfsberg är pensionär enligt regelboken. Jag förstår att SVT inte kan ha kvar alla medarbetare. Det kan inget företag. 

Jag förstår att SVT måste satsa på yngre förmågor som kan göra program för nya generationer tittare. Och nyhetsredaktioner måste alltid ha unga spårhundar på språng.

Men tv är lite speciellt. Där betyder kända ansikten något, särskilt för den trogna publiken.

SVT nyheter har många medarbetare som gör sitt jobb i rutan, men där finns också en del eviga amatörer. Titta bara på problemen med ”Morgonstudion”.

”Rapport” har några rutinerade programledare, som tittarna känner igen, men få vet vad de heter. Efter över 40 år i rutan vet alla vem Claes Elfsberg är. 

Och det är viktigt med någon som känns trygg och har hög trovärdighet. Inte minst i dag när ”fake news” susar omkring i cyberrymden.

Vi brukar jämföra med USA när det gäller åldersgränser. Där vårdar tv sina profiler och nyhetsankare sitter kvar i rutan så länge de orkar och fungerar. Många av de mest kända har slutat när de varit tio år äldre än Claes Elfsberg.

Hade vi varit i USA – för att dra ut jämförelsen – så hade SVT:s nyhetssändning i decennier hetat ”Rapport med Claes Elfsberg”. Och när han inte varit i rutan, så hade titeln varit kvar med tillägget ” – ikväll ersatt av Katarina Sandström”.

Nåja, Sverige är inte USA, men det är viktigt med igenkänning i tv. TV4 vet hur man vårdar sina profiler och föryngrar varsamt. Bengt Magnusson sitter fortfarande i ”Nyheterna” ibland även om huvudankare numera är Anders Kraft.

Medan SVT nyheter föryngrar med blandat resultat, så borde det finns utrymme även för Claes Elfsberg.

Det handlar egentligen inte om åldern, det handlar om att han fortfarande är bra i sitt jobb.

Jag tycker SVT slarvar bort Claes Elfsberg.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!