Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anders Björkman

Det var precis vad programmet behövde

Favoriten Anders Södergren tog hem slutsegern i en spännande final.Foto: SVT

Favoriten tog hem slutsegern i en spännande final.

Det var vad ”Mästarnas mästare” behövde efter en svag säsong.

Ingen överraskning att Anders Södergren, den sege skidåkaren, vann ”Mästarnas mästare”. Han har varit favorit till slutsegern ända sedan han dök upp i tävlingen.  

Det fanns bara ett hot mot Södergren i finalen och det var den andra favoriten, sjukamparen Carolina Klüft. 

När hon började svära över sina egna missar och hetsa sig själv med ”Kom igen nu, Carro”, då visste man att hon var farlig. En kort stund var hon också förbi under slutminuterna i Mästarduellen, men Anders Södergren behöll koncentrationen och fortsatte metodiskt i sitt tempo.

Fyra tuffa tävlingar för de fyra i sista avsnittet. Taktisk slå-i-spik och slitsam hinderbana – där orienteraren Marita Skogum åkte ut. 

Jaktstart med simma, paddla, pussla, stapla det klassiska stentornet. Hockeymålvakten Kim Martin hängde med imponerande länge, men hade ingen rejäl chans mot Södergren och Klüft.

Sista avsnittet innehöll bra och omväxlande grenar, där tittarna lätt kunde ta del av vad som hände. Mycket krävande för deltagarna, men med möjlighet att ta in försprång. 

Mästarduellen blev en mäktig avslutning, en intensiv match mellan två kompletta idrottare sida vid sida, som det ska vara.

Det har varit en svag säsong med brist på dramatik i ”Mästarnas mästare”. Efteråt har det till exempel avslöjats att Klüft varit rasande över orättvisa förutsättningar för lagen. Men producenten valde att klippa bort verkligheten. 

I stället har några avsnitt varit sömnpiller med utfyllnad. Trista bilder av vardagssysslor i deltagarhuset och solens upp- och nedgång. Är det något man varit trött på, så är det alla vykort från Grekland.

”Mästarkvalet”, årets nya sidotävling för utslagna, var verkligen ett misslyckat tillägg för att hålla kvar de alltför få deltagarna i tävlingen så länge som möjligt. 

Något fel är det, när den som slagits ut allra först plötsligt hoppar in i slutspelet – bara för att studsa ut igen.

Ingen minnesvärd säsong, men i alla fall en bra final.