Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anders Björkman

Det tog halva sommaren – men ”Allsång” vaknade till

Sanna Nielsen om säsongens Allsång på Skansen.
Sanna Nielsen fick allsångspubliken på gott humör. Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN

En kortärmad sommarkväll och låtar av Abba, Gessle, Orup och Sven-Ingvars.

Det tog halva sommaren, men till sist piggnade ”Allsång på Skansen” till.

Jag vet inte med vad de utfodrat publiken på Skansen och inte vem som repeterat med dem i förväg heller, men det var tryck på Solliden. Och publikhavet vajade med sina uppsträckta armar åt samma håll. Bara det.

Sven-Ingvars är ett band som kan rycka med sig vilken seg publik som helst och först var det ”Sommar i Sverige” och sedan ”Sommar och sol”. Oscar Magnusson är inte särskilt lik pappa Sven-Erik till utseendet, men han har samma glädje i rösten i denna typ av låtar.

Duon Smith & Thell bidrog med sin flitigt radiospelade hitlåt ”Forgive me friend”, som är en riktig tralla-med-dänga. Den är färsk med den känns 70-tal.

Sven-Ingvars har hållit på sedan 60-talet. ”Söderkis-medleyt” var ännu äldre. En lång och glad musikalisk sketch i 40-talskostym med Sussie Eriksson, Kim Sulocki, Andreas Nilsson och Sanna Nielsen själv i klockhatt och lång rutig kappa. 

”Vårat gäng”, ”Saltaste bönan i stan”, ”Lambeth walk” och andra gamla revylåtar, framförda som om det vore en svartvit eftermiddagsfilm i tv.

Det kunde blivit mossigt, men det gjordes med lätt ironisk nostalgi men ändå med värme och lekfullhet. Och jag hävdar envist att Sanna Nielsen ska vara med i ett speciellt producerat nummer varje vecka. Hon är bra på det.

Dessutom tog hon naturliga charlston-steg på scenen. Bara det.

Nej, allt var inte från förr. 

Rapartisten Imenella och hennes intensivt studsande dansare gjorde ett medryckande nummer. Och folkmusikgruppen Åkervinda sjöng vackert i stämmor och såg ut som fyra Sommarpratare med sina kransar i håret.

Men i finalen dundrade Hanna Hedlund oannonserad in och sjöng duett med Sanna Nielsen i Orups 80-talslåt ”Då står pojkarna på rad”. 

Där sprätte det till i publiken igen.