Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anders Björkman

Det svängde alltid om ”Hip man”

Expressens tv- och nöjeskrönikör om Svante Thuresson
Det svängde alltid om ”Hip man”, skriver Expressens Anders Björkman.
Foto: Linda Wikström / TT NYHETSBYR¿N

Svante ”Hip man” Thuresson.

Det år så jag alltid kommer att tänka på honom.

Svante Thuresson var trummisen som blev underhållare, vann i Melodifestivalen och hade rader av svensktoppar.

Och det svängde alltid om honom.

Svante Thuresson sörjs i dag i sociala medier av många fans. Inte så konstigt, eftersom han var en strålande artist och en trevlig person. 

Det var mycket lätt att tycka om honom. Han var vänlig mot fansen och mycket lätt att ha att göra med för oss journalister. 

Han var en annorlunda sångare med en smeksam röst, nästan lite hes, och man kände svänget från jazztrummisen i allt han gjorde. Även på Svensktoppen.

Han var med så länge, längre än nästan alla andra artister, ryckte på axlarna när han passerade 80 och skulle ut på turné. Han gillade att sjunga, stå på scen och så länge han tyckte det var roligt, så tänkte han fortsätta.

Han var lite som artister i USA av äldre generationen. Vill någon köpa mina plattor, vill någon komma och lyssna, då är jag gärna med.

Svante Thuresson hade en enorm karriär. Han var i gång redan tidigt på 60-talet som trummis och sjöng ibland. När musikern och arrangören Lasse Bagge bildade Gals and Pals i ett försöka att skapa en sånggrupp efter amerikansk modell, så hände det något. 

Sex olika röster lät stämmorna svänga i specialskrivna arrangemang.

En av medlemmarna var Svante Thuresson. Han passade in perfekt i gruppen, som snabbt fick sitt genombrott. En grupp som Gals and Pals var något som alla shower och revyer hade saknat. 

Gals and Pals var med i Povel Ramels Knäppupp-revyer och sedan togs de över av Hasse Alfredson och Tage Danielsson i jättesuccén ”Gula hund”.

Gruppen gick göra en egen specialskriven show på krogen Hamburger Börs i Stockholm. Beppe Wolgers gjorde också roliga presentationslåtar, små porträtt av alla sex och därifrån kommer Svante ”Hip man” Thuresson.

”Cool som en swimmingpool”, sjöng han.

”Nygammal vals” blev stora genombrottet. Med mycket humor sjöng Svante och Lill Lindfors sin jazzvals med klurig text i Melodifestivalen 1966 – och vann. Kunde man skicka något sådant till Eurovision, undrade en del, men Svante och Lill höll på att vinna där också. De blev tvåa.

Det blev också en god start på ett långt samarbete. Lill och Svante gjorde en krogshow som hette ”Albin och Greta”, en publiksuccé på Berns i Stockholm. Och sedan återförenades de med jämna mellanrum på scen och i tv-shower. 

Och jag förstår att Lill Lindfors i dag saknar jazzkompisen. Hon är ju själv en artist som fortfarande är i gång.

Svante var alltid verksam i musikbranschen. Han producerade, han skrev nytt, det var många album och med jämna mellanrum en smeksam låt som landade på Svensktoppen. Han var programledare för jazzkvällar på Skansen och på hans album ”Duetter” dök inte bara olika kända sångerskor upp utan också hårdrockaren Dregen. 

Svante gillade alla sorters artister, bara de kunde lira och hade rätta känslan.

Svante Thuresson pratade ”Sommar” häromåret och det jag hade störst glädje av var när han pratade om Oscariska matsalen på gamla showkrogen Hamburger Börs. Den lilla matsalen blev en sorts kvarterskrog för artister, där de kunde slinka in sena kvällar när de jobbat klart och ”ta en pytt och en bäska droppar”.

Det där kände jag igen. Jag satt där själv en del sena kvällar med pytten och bäsken.

Jag var inte så bekant att vi satt vid samma bord, men vi hade träffats i jobbet och Thuresson morsade alltid glatt på mig när jag gick förbi hans bord. Det gjorde mig lite stolt på den tiden.

Svante ”Hip man” Thuresson, han var en av de mest sympatiska i Stockholms nöjesliv.

Vännen Claes Crona: ”Chockartat – vi var nära varandra”

Svante Thuresson har gått bort – var en av Sveriges största jazzsångare och artister